Допомога - Пошук - Користувачі - Календар
Повна версія цієї сторінки: Приклад хороший vs поганий
Теревені - Форум > Загальний > Дім та сім’я
Сварус
Думав то тільки у мене щось схоже, але виявляється - ні. Та от власне до чого я лозу хилю - яким чином краще виховувати дітей? Показуючи поганий приклад чи хороший? Часто хороший приклад залишається поза увагою дитини. А поганий може залишити непоправимий слід чи то на психіці чи то на здоровя. Але, разом з тим, я можу впевнено говорити що я не питиму спиртного саме через поганий приклад, який весь час показував батько smile.gif Але чи не завелика ціна такого виховання (якщо це взагалі можна вихованням назвати)? Адже й від поганого прикладу дитина "поганою" стати може, думаючи що це є норма. dry.gif

Голосування тут ні до чого, головне думки
Nameless One
читай книжку Берна - "Люди які грають в ігри". Розділ про дитинстство і сценарний апарат. Про сценарій - коли люди все життя живуть так як їм наказали в ранньому дитинстві батьки. І антисценарій - коли люди роблять все навпаки. Тобто коли людині кажуть добре вчитись вона спеціально не ходить в школу\коледж\універ.
До чого я це веду. Сила прикладу не залежить від того чи він поганий, чи хороший. Крім того самі розумієте що поняття поганий і хороший дуже відносні. Берн наприклад виділяє 2 типи сценаріїв. Сценарії Переможця і Невдахи.
Берн alakh.gif alakh.gif alakh.gif biggrin.gif
Саляма
оооооо... Неймлес правий! почитайте Берна!! alakh.gif
що ще цікаво, той приклад і і настанови, що ви дасте дитині згодом сформатуються у одн з трьох її его-станів - Дорослого, що дуже заважає будувати такі сосунки як Любов і Інтим. Хороший чи Поганий - все відіб"єься на індивідуумі. Плюс, залежно від того, чи є той приклад складової якоїсь гри теж залежатимуть його наслідки
Гетьман
По-моэму, дыти виростають невдоволеними вихованням у сымях, де батьки, власне, слухались "розумного дядечка, який написав розумну книжку" або "сусыдку тытку Тамару, яка виховала своъх 5 дытей, ы як: он ъъ на руках носять". Прислухатись слыд в першу чергу до дитини ы проектувати на себе, як б тобы було на ъъ мысцы. В другу чергу до себе, чи не робиш ти з дитиною те, що колись робили з тобою. Ы, насамкынець, вже якщо не знаэш, що робити - выдкрий книжку або послухай чужоъ поради.

А взагалы, найкраще - це навчити дитину саму себе виховувати через власны помилки та удачы (допомагаючи врешты у критичних ситуацыях).

Ы, насамкынець: дитина - це ынша людина, ы тому, не думайте, що ви знаэте краще за неъ, як буде краще. Выд того. що ви пропонуэте було б краще вам, ы то невыдомо wink.gif

З. Ы. Тут, зараза, украънського шрифту нИма, а встановлювати не вийде. Тож, читайте як э
Саляма
Берн не вчить виховувати, він пояснює взаємодію комунікативних процесів і систему розвитку а взаємодії особистості
Nameless One
Взагалі найкраще коли батьки по справжньому люблять дитину і у справі виховання дитини прислухаються до свого батьківського інстинкту а не до всяких технік виховання, порад інших людей\книжок, до своїх прєдрассудків - класових, релігійних, політичних і т.д. Не треба ускладнювати і собі і своїй дитині життя.
Гетьман
Цитата(_saljama_ @ 19.07.2008 15:26) *
Берн не вчить виховувати, він пояснює взаємодію комунікативних процесів і систему розвитку а взаємодії особистості

Не бачив досы жодноъ людини, яка б навчилась керувати лытаком виключно з ынструкцыъ користування smile.gif

Цитата(Nameless One @ 19.07.2008 15:31) *
Взагалі найкраще коли батьки по справжньому люблять дитину і у справі виховання дитини прислухаються до свого батьківського інстинкту а не до всяких технік виховання, порад інших людей\книжок, до своїх прєдрассудків - класових, релігійних, політичних і т.д. Не треба ускладнювати і собі і своїй дитині життя.

Ны в якому разы дитини любити не варто. Дитину слыд розумыти smile.gif

З. Ы. А взагалы, якщо хтось видасть тут "нехрестоматыйну думку", то вона буде здебыльшого описувати те, що дали або не дали в дитинствы. Кожному своэ, а задовольнити все ныхто ныколи ще не змыг smile.gif

З. З. Ы. Пышло выдхилення выд основноъ теми. Щоб трохи повернути, скажу: слыд умыти не показати приклад (добрий чи поганий), а показати переваги чи недолыки цього прикладу. Показувати приклад умыють тисячы, допомогти проникнути у суть одиницы.
Nameless One
Цитата(Гетьман @ 19.07.2008 15:32) *
Ны в якому разы дитини любити не варто. Дитину слыд розумыти smile.gif

А одне другому не заважає. Ще раз кажу - природа про все подбала. Треба довіряти інстинкту.

Цитата
Не бачив досы жодноъ людини, яка б навчилась керувати лытаком виключно з ынструкцыъ користування smile.gif

Зате інтрукція допоможе зрозуміти будову і принципи дії літака) Літака любити не варто літак слід розуміти))
Хмурий Князь Вітольд
Комбінувати треба. наприклад дуже корисні модні тепер в глянцевих журналах "вредні поради", коли з інших сміються перед тим як сміятися з себе.
хороша порада сприймається лише тоді, коли хочеш щось зробити, чи чогось здобути (наприклад повагу), але не знаєш як. тоді діє корисна порада - навчити як здобути бажаного. Ну і навпаки.
От, наприклад, є в мене знайомі, яких треба водити по школах, показувати дітям наслідок куріння трави.

Одні й ті ж приклади на людях, що вживають алкоголь чи наркотики, можуть бути і рекламою і антирекламою, з якого боку подивитись.
Так само й приклади злодіїв, та інші.
Margo
Виховувати потрібно, до особливостей дитини. Книжка не може дати гарантії, що саме так буде, бо вона не знає (хоч, думає, що передбачає) з якими рисами характеру народиться маленька нова людина. Показувати приклад хороший варто, та не кожен з малого віку буде вбирати це як губка. Думаю, дітей потрібно так виховувати, щоб давати їм розуміння, і усвідомлення того, де є погане, а де хороше, бо про великий відсоток самовиховання, саморозвитку теж не можна забувати.
milochka
виховуючи дитину потрібно показувати лише позитивну сторону медалі , а гіршу їй життя покаже
Сварус
Цитата(LoNeLy RoMaNtiC gIrl @ 19.07.2008 15:55) *
виховуючи дитину потрібно показувати лише позитивну сторону медалі , а гіршу їй життя покаже

Це типу з воза та й у піч? Прямо як у "Бійцівському клубі"? Ризиковано.
milochka
Цитата(Сварус @ 19.07.2008 16:00) *

але якщо будеш показувати дитині погану сторону життя , то й такою вона може і ворости , теж резиковано
Nеmesis
Цитата

Тут не погоджуся. Тримати дитину під парасолькою - це робити їй так насправді кривду. Прийде нещастя, невдаха, чи щось не те і буде шок як вдарення в голову.
Margo
Цитата(LoNeLy RoMaNtiC gIrl @ 19.07.2008 16:01) *
але якщо будеш показувати дитині погану сторону життя , то й такою вона може і ворости , теж резиковано

Ага, значить краще ростити її в своєму мирному світі, а потім коли вона вийде між люди, зіткнеться з життя і не знатиме, що робити, винною почувати себе не будеш?))
Nameless One
Дитина виходе в світ і зтикається з життям ше в садочку ну накрайняк в школі. Такшо всьо нормально)
milochka
Цитата(Margo @ 19.07.2008 16:04) *
Ага, значить краще ростити її в своєму мирному світі, а потім коли вона вийде між люди, зіткнеться з життя і не знатиме, що робити, винною почувати себе не будеш?))

я маю на увазі показувати лише хороші вчинки оскільки в повному позитиві не можна оскільки дитина відвідує садочок і школу ( це можна рахувати не позитивну частину її життя ) чому я маю себе почувати винною , тому що показувала кращу сторону життя і незаставляла страждати ( так як страждають діти п'яниць і батьків дибоширів ) ?
Margo
Цитата(LoNeLy RoMaNtiC gIrl @ 19.07.2008 17:14) *
я маю на увазі показувати лише хороші вчинки оскільки в повному позитиві не можна оскільки дитина відвідує садочок і школу ( це можна рахувати не позитивну частину її життя ) чому я маю себе почувати винною , тому що показувала кращу сторону життя і незаставляла страждати ( так як страждають діти п'яниць і батьків дибоширів ) ?

Так, подавати приклад хорошого потрібно. І ніхто не заставляє когось страждати. просто дитина повинна усвідомлювати, що не тільки хороше, а і погане. Баланс навіть у всесвіті зберігається. Хоча, думаю, взагалі батьки дарма роздумують, як виховати дитину, все рівно, коли ростиме, багато чого залежить від друзів, оточуючих.. А підбирати дитині друзів, погодьтесь, то вже маразм))
milochka
Цитата(Margo @ 19.07.2008 17:18) *
Так, подавати приклад хорошого потрібно. І ніхто не заставляє когось страждати. просто дитина повинна усвідомлювати, що не тільки хороше, а і погане. Баланс навіть у всесвіті зберігається. Хоча, думаю, взагалі батьки дарма роздумують, як виховати дитину, все рівно, коли ростиме, багато чого залежить від друзів, оточуючих.. А підбирати дитині друзів, погодьтесь, то вже маразм))

а хто говорить про підбирання друзів ? моя мала ( сестра ) пішла до бабусі у двір то там такого навчилася " Вишла зіна з магазіна ..." шо вуха в'януть ) але ж ніхто некаже негудяй з тим хлопчиком бо він поганий , бо вона всеодно непослухає )))
BadTempered
Думаю, що ніяким чином неможливо нередбачити, якою виросте дитина, тому що в житті на неї впливає надто багато різноманітних чинників, в тому числі й виховання, бо це теж чинник.
От в мені загалом, зараз майже нічого того, що закладали батьки у дитинстві немає, бо я багато думав і читав із самого дитинства (вибираючи самостійно шо читати) .
zav
Цитата(LoNeLy RoMaNtiC gIrl @ 19.07.2008 16:01) *

Тому що треба пояснювати різницю між "погано" і "добре", про що вище зазначили.
Мій начальник своєму сину розповідає, як він погано вчився, і за навчання не лаїть - і все гаразд!
Цитата(Nameless One @ 19.07.2008 16:22) *
Дитина виходе в світ і зтикається з життям ше в садочку ну накрайняк в школі. Такшо всьо нормально)

Не всіх дітей ходють в садочок, тому от.
Цитата(LoNeLy RoMaNtiC gIrl @ 19.07.2008 18:26) *
а хто говорить про підбирання друзів ? моя мала ( сестра ) пішла до бабусі у двір то там такого навчилася " Вишла зіна з магазіна ..." шо вуха в'януть ) але ж ніхто некаже негудяй з тим хлопчиком бо він поганий , бо вона всеодно непослухає )))

А чому він поганий?..
Цитата(BadTempered @ 19.07.2008 21:06) *
Думаю, що ніяким чином неможливо нередбачити, якою виросте дитина, тому що в житті на неї впливає надто багато різноманітних чинників, в тому числі й виховання, бо це теж чинник.

Навіщо передбачти, якщо можна виховати?
Я тримаюся думки "знання деяких принципів компенсує незнання деяких фактів"©, тому приклади дитині треба давати не "хороші" чи "погані", а явні й життєві.
milochka
Цитата(zav @ 21.07.2008 11:17) *
Тому що треба пояснювати різницю між "погано" і "добре", про що вище зазначили.
Мій начальник своєму сину розповідає, як він погано вчився, і за навчання не лаїть - і все гаразд!

ото ж то що ВЧИВСЯ , а навічщо лаїти ? від цього він навчатися краще нестане

Не всіх дітей ходють в садочок, тому от.

більшість всекаки їх відвідують

А чому він поганий?..

обично батьки нав'зують дитині негативну думку про дитину яка щось погане зробила або сказала
zav
Цитата(LoNeLy RoMaNtiC gIrl @ 21.07.2008 11:22) *
більшість всекаки їх відвідують
обично батьки нав'зують дитині негативну думку про дитину яка щось погане зробила або сказала

Надайте статистику, бо в мене інші відомості щодо відвідування дитячих садків.
А що поганого зробив чи сказав той хлопчик?
milochka
Цитата(zav @ 21.07.2008 12:09) *
Надайте статистику, бо в мене інші відомості щодо відвідування дитячих садків.
А що поганого зробив чи сказав той хлопчик?

я не маю наувазі всю країну а навожу приклад нашого міста )
а якщо я скажу про діти вчать один одного , то мене просто забанять модери
zav
Цитата(LoNeLy RoMaNtiC gIrl @ 22.07.2008 16:37) *
а якщо я скажу про діти вчать один одного , то мене просто забанять модери

Ну, тут я вам допоможу - поставлю питання інакше: чому ви вважаєте, що зроблене хлопчиком - це "погано"? Або: чого саме він навчив іншу дитину, і чому це "погано"?
p.s. Якщо ви і цього разу злякаєтесь медіяторів, то я просто ризикну висловити думку щодо події з хлопчиком без уточнення обставин.
milochka
Цитата(zav @ 22.07.2008 17:16) *
Ну, тут я вам допоможу - поставлю питання інакше: чому ви вважаєте, що зроблене хлопчиком - це "погано"? Або: чого саме він навчив іншу дитину, і чому це "погано"?
p.s. Якщо ви і цього разу злякаєтесь медіяторів, то я просто ризикну висловити думку щодо події з хлопчиком без уточнення обставин.

по перше : це не я так вважаю
по друге : якщо уважніше ще раз прочитати мої попередні дописи то там вказано , якщо одна дитина щось поганого навчає іншу , то батьки настроюють свою дитину проти іншої , мовляв цей хлопчик поганий
ПЕС : цікаво було б почути вашу версію
zav
Цитата(LoNeLy RoMaNtiC gIrl @ 22.07.2008 17:30) *
по друге : якщо уважніше ще раз прочитати мої попередні дописи то там вказано , якщо одна дитина щось поганого навчає іншу , то батьки настроюють свою дитину проти іншої , мовляв цей хлопчик поганий
ПЕС : цікаво було б почути вашу версію

Справа в тому, що неможливо навчити поганому. Погані - суто дії, але не уміння. Якщо погано, що дитина ліїться "брудною російькою лайкою"©, то проблема ж не у лайці як такій? І я, і ви, й усі інші тут присутні чудово обізнані на цій лайці, але в її вживанні. Як можна "навчити" диниу вживати лайку недоречно? Тільки набрехавши про "крутість", "модність" або "дорослість" цього шляху. Але "крутим", "модним" і "дорослим" є багато чого, і тут батьки мають заздалегідь пояснити дитині, що вищезазначені умови не є істотини при виборі її поведінки, що дорослі люди керуються насамперед вищими поняттями виховання, культури та моралі, а не ницими "круто" або ,"модно", тим більше "доросло".
Відповідно, якщо хлопчик навчив іншу дитину матів, то сам факт знання матів не є приводом для їхнього вживання; якщо ж хлопчик навчив дитину матюкатися - тобто вживати мати "наче дорослі", то він не поганий, а невихований, а по простому - дурень; якщо хлопчик навчив брехати, то погано не вміти брехати, а робти це /мій начальник, доречі, із захопленням спостерігав, як його син вчився брехати - протроху так, поступово, але не зі злості, а задля дрібничок типу "плякаєш? - ні, не плякаю! - що сталося? - нічого не сталося"/; можна ще навчити шипки бити, але знову таки, проблема не у бити, а в робити, і у поясненнях дитині, що то є злочин й адміністративна відповідальність.
Тому хлопчик про мене не винен, а винні як раз батьки тої дитини, що не запобігли або не усунули вади нових знань власної дитини.
Поки що якось так.
Nameless One
zav, многа букафф. Але думка загалом зрозуміла. Але фішка в тому що батьки того хлопчика якраз може і казали йому що не можна матюкатись. А він всупереч їм це робить. Типу: я крутий, я роблю що хочу, і пофіг що кажуть батьки. Кажуть не матюкатись - я матюкаюсь. Кажуть ходити до школи - я прогулюю уроки. Кажуть не пити і не курити - я бухаю і димлю як шмаровоз. І т.д. Крім того тут ше така фішка що дитина бере приклад з самих батьків. Типу батьки самі матюкаються. При дитині. А їй кажуть - "тобі не можна, ти замалий". Що на думку дитини означає - "тобі можна буде коли ти станеш дорослий". От тобі і пояснення тої "дорослості" про яку ти говорив.
milochka
Цитата(zav @ 23.07.2008 09:04) *
Справа в тому, що неможливо навчити поганому. Погані - суто дії, але не уміння. Якщо погано, що дитина ліїться "брудною російькою лайкою"©, то проблема ж не у лайці як такій? І я, і ви, й усі інші тут присутні чудово обізнані на цій лайці, але в її вживанні. Як можна "навчити" диниу вживати лайку недоречно? Тільки набрехавши про "крутість", "модність" або "дорослість" цього шляху. Але "крутим", "модним" і "дорослим" є багато чого, і тут батьки мають заздалегідь пояснити дитині, що вищезазначені умови не є істотини при виборі її поведінки, що дорослі люди керуються насамперед вищими поняттями виховання, культури та моралі, а не ницими "круто" або ,"модно", тим більше "доросло".
Відповідно, якщо хлопчик навчив іншу дитину матів, то сам факт знання матів не є приводом для їхнього вживання; якщо ж хлопчик навчив дитину матюкатися - тобто вживати мати "наче дорослі", то він не поганий, а невихований, а по простому - дурень; якщо хлопчик навчив брехати, то погано не вміти брехати, а робти це /мій начальник, доречі, із захопленням спостерігав, як його син вчився брехати - протроху так, поступово, але не зі злості, а задля дрібничок типу "плякаєш? - ні, не плякаю! - що сталося? - нічого не сталося"/; можна ще навчити шипки бити, але знову таки, проблема не у бити, а в робити, і у поясненнях дитині, що то є злочин й адміністративна відповідальність.
Тому хлопчик про мене не винен, а винні як раз батьки тої дитини, що не запобігли або не усунули вади нових знань власної дитини.
Поки що якось так.

оце настрочили ))) да мені впринципі всеодно винен-невинен , але мені цікаво , як можна навчиту адміністративного права в 5 років , і пояснити що це таке ??? маєте приклад ???
zav
Цитата(Nameless One @ 23.07.2008 09:23) *
Але фішка в тому що батьки того хлопчика якраз може і казали йому що не можна матюкатись. А він всупереч їм це робить. Типу: я крутий, я роблю що хочу, і пофіг що кажуть батьки. Кажуть не матюкатись - я матюкаюсь.

Ну, й дурні батьки тому що. Не варто забороняти "неможна, нізззя"© дитині будь-що, але треба пояснити чому це робити не є правильно або доречно /не плутати з добре-погано/.
Цитата(Nameless One @ 23.07.2008 09:23) *
Крім того тут ше така фішка що дитина бере приклад з самих батьків. Типу батьки самі матюкаються. При дитині. А їй кажуть - "тобі не можна, ти замалий". Що на думку дитини означає - "тобі можна буде коли ти станеш дорослий". От тобі і пояснення тої "дорослості" про яку ти говорив.

Тому що треба не просто "давати приклад", а пояснювати суть прикладу - погано чи хорошого - нема різниці.
Узагалі більшість прблем виховання вилазять із батьківських хитрощів попередніх років: колись сказали дитині, що от так, а вона згодом робить так,як сказали, а батьки дивуються, бо не очікували такого швидкого прогресу дитячого інтелекту. Нефіґ, тому що, хитрувати у вихованні - все-одно вилізе!

Цитата(LoNeLy RoMaNtiC gIrl @ 23.07.2008 10:20) *
оце настрочили ))) да мені впринципі всеодно винен-невинен , але мені цікаво , як можна навчиту адміністративного права в 5 років , і пояснити що це таке ??? маєте приклад ???

По-перше, у п'ять років дитина доволі розумна й багато чого може зрозуміти, тмоу не треба лякатися пояснень.
По-друге, можна тупо розбити шибку самому /в ювелірному магазині або ще десь, ґґ/, можна пояснити на прикладі купівлі-ламання іграшки дитини /тут недосвідченим батьками настанова купляти одраз дві іграшки, щоби після ламання було чим втішити дитину, ги/.
По-третє, якщо у 5 років батьки не змогли пояснити дитині правила поведінки, то чого карати дитину? Вони ж нездари, а не дитина, тому що "нема поганіх учнів, проте погані вчителі©.
Sergiy_K
Цитата
Цитата(LoNeLy RoMaNtiC gIrl @ 19.07.2008 15:55) *

Цитата(Сварус @ 19.07.2008 16:00) *
а то.

(Одинадцятирічний Абдалла дивицця крізь діру, яку напередодні лишила куля, що вбила його матір. ЇЇ було вбито пострілом ізраїльського снайпера коли вона сиділа на кушетці разом з дітьми в їх домівці в Рамаллі)
Reltih floda
дитині потрібна увага, і якщо він бачить реакцію на поганий вчинок він буде коїти його ще раз, на погані вчинки реагувати не треба досить сильно, якщо є можливість краще зовсім не звертати увагу, а гарні вчинки треба заохочувати. Таким чином дитина зрозуміе, що вона отримае увагу чи заохочення тільки у випадку правильної моделі поведінки.
NAU
в дитини буде психічний розлад
Для перегляду повної версії цієї сторінки, будь ласка, перейдіть по посиланню.
Русская версия IP.Board © 2001-2010 IPS, Inc.