Пропоную форумчанам помислити над питанням - яке місце вважати рідним домом. Людина за своє життя міняє декілька разів житло. Часто буває так, що дитинство проходить в одному місці, навчання - в іншому, потім - ще може змінюватись.
Хочу почути ваші думки з цього приводу
Dynkan 113
31.07.2008 16:01
банально, але мені подобається "там де серце - там і дім"©
Наприклад моє визначення - там, де я була щасливою
Там де комфортно і затишно, і куди хочеться завжди повернутися, де б ти не була.
До 18 років - будинок, у котрому народилися; після 18 - будинок, котрий самотужки збудували.
milochka
31.07.2008 16:15
на мою думку рідний дім там де ти народився і виріс , тобто батьківський
Цитата(LoNeLy RoMaNtiC gIrl @ 31.07.2008 17:15)

на мою думку рідний дім там де ти народився і виріс , тобто батьківський
Навіть якщо ти там жила/жив до 16 років і більше туди не повернулась/повернувся?
То виходить, що більшість людей живуть не в себе вдома...
milochka
31.07.2008 16:28
Цитата(=MAVKA= @ 31.07.2008 17:17)

Навіть якщо ти там жила/жив до 16 років і більше туди не повернулась/повернувся?
То виходить, що більшість людей живуть не в себе вдома...
я вважаю що дім можна назвати "рідний" той в якому пройшли кращі твої роки зокрема дитячі ) студентську общагу можна назвати домом ( не 5 років навчання ) але не рідним , так само і інші місця проживання
Ще одне визначення - якщо там, де народився, то рідним домом автоматично стає пологовий будинок...
Lady Erato
31.07.2008 16:38
"home is where your teddy-bear lives" © (dim tam, de zhyve tvij pluwevyj vedmedyk)
Для мене тепер рідний дім - де живуть мої батьки, ну і я відповідно з ними.

В подальшому житті рідним домом вважатиму те місце, де житиму зі своїм чоловіком - наше сімейне гніздечко. Проте "тягнути" завжди буде туди, де пройшло дитинство - до батьківської хати.
А в мене нема рідного дому і я не знаю що то таке
aAa(against all authority)
31.07.2008 17:35
мій рідний дім там де мої батьки...
*Боже,як сентиментально...аж сам собі дивуюся*
Взагалі дім там де зарядка від мобільного
для мене рідний дім там де живу, де є рідні і тд і тп...
Рідний дім там де живу зараз...
bulbashka_aero
4.08.2008 10:12
Місце, куди хочеш, говорячи: "Хочу додому".
Цитата(bulbashka_aero @ 4.08.2008 10:12)

Так, Бульбашко, повністю з тобою згодна.
А ще від себе хочу додати, що це місце, куди хочеться бігти, коли тобі боляче. Бо рідні стіни від усього лікують.
МаЛа ВрЕдНа ЖаБа
4.08.2008 11:35
ненаю....я ще не прожила так довго щоб казати який дім для мене рідний....
мабуть той,де було найзатишніше!!!!де були люди які тебе любили!!!
bulbashka_aero
4.08.2008 14:25
Цитата(МаЛа ВрЕдНа ЖаБа @ 4.08.2008 12:35)

ненаю....я ще не прожила так довго щоб казати який дім для мене рідний....
мабуть той,де було найзатишніше!!!!де були люди які тебе любили!!!

навіть якщо його вже нема, а люди розбіглися світ за очі.
Цитата(=MAVKA= @ 4.08.2008 11:33)

Так, Бульбашко, повністю з тобою згодна.
А ще від себе хочу додати, що це місце, куди хочеться бігти, коли тобі боляче. Бо рідні стіни від усього лікують.

я мала це на увазі.
рідний дім- це місце де ти почуваєшся самим собою, де плачеш та смієшся, де відчуваєш себе у повній безпеці.....це місце куди щораз повертаєшся з почуттям любові в серці! куди хочеться іти знову і знову!
pinguiarium
4.08.2008 16:51
А в мене певно кілька домів. Але се ж незле, пра?
Зимова Дівчина
5.08.2008 16:05
дім в якому живеш ти і твоя родина.
щодо "це місце, куди хочеться бігти, коли тобі боляче" нєа. намагаюсь не тримати негатив в домі. коли боляче навпкаи тікаю з дому.
Цитата(Зимова Дівчина @ 5.08.2008 17:05)

дім в якому живеш ти і твоя родина.
А якщо ти з родиною живеш окремо?
Зимова Дівчина
5.08.2008 16:11
це тимчасово

бо здебільшого початок життя проводимо в домі батьків, решту зі своєю власною родиною.
проміжок між ними зазвичай не тривалий (якщо взагалі є)))
це те де я в данний момент живу...
рідним домом я рахую місто в якому народився. та де зараз проживаю я
Зимова Дівчина
20.09.2008 14:56
"на маленькой планете
есть город безимянный
на том и этом свете
для всех он просто дом
там встретят у порога
и не осудят строго
и может быть немного
с тобой поговорят
а мне так жаль его терять
и мне так трудно его отыскать" ©
це місце в якому тобі у всіх сенсах зручно,де є шось в що ти вклав душу..от у мене наприклад в кімнаті все що на стінах(ну майже все) роблене своїми руками..тому я люблю свою кімнату..отже кімната мій дім=))
І рідний дім ніяк не може бути тим домом де ти народився або провів своє дитинство якшо тобі там не подобається..
Цитата
яке місце вважати рідним домом
Для мене рідний дім це де я провів своє дитинство. Я живу в Донецьку

але народився не в цьому місті. Душа моя завжди буде прив"язана за тим місцем де народився. Намагаюсь 1 раз в рік туди приїзжати.
є афоизм: "Дім там, де зарядка для телефона"
yushchenko
20.12.2008 13:49
Там, де влаштуєте сімейний затишок, зробите дім рідним.
Напевно, по справжньому відчуваєш цінність речі тільки коли її втрачаєш

, в моєму випадку це почуття зявилося після року проживання на диких землях криворіжжя та кіровограда
Рідний дім це там де твоє серце.
Не обов*язково називати "домом", там де наразі живеш, дім може бути і там де ти ще ніколи не був, але відчуваєш, що саме там місце для твого серця.
Для мене рідний дім там, де мої батьки.
Мамо, Ваші діти, як птиці
Вдалеч забриніли крильми.
Мамо, в рідні стіни світлиці
Скоро знов повернемось ми...
Everlast
25.12.2008 23:05
Шевченківский район, Славетне Місто Київ. Там жив до 3 років, зараз навідуюсь на ту квартиру інколи, постійно живу на Троещині)))
Vovanada
27.12.2008 13:03
мій дім - це Україна
Цитата
Рідний дім. Де він?

В Києві!
bitter_end
27.12.2008 14:44
Ну так, де народився - там і рідний дім. Що за питання?
Рідний дім - це місце куди тобі завжди приємно повертатися, хай навіть незримо, бути присутнім у ньому.
Є ще й інше, важливіше значення цих слів. Моя бабуся говорить що тут, на землі - ми в гостях. Відтак наш справжній дім знаходиться десь за обручем всіх горизонтів...
Концепцію про рідний дім дуже добре сформовано у вікторіанській поезії та пізнішій літературі (згадайте останню сторінку "Володаря перснів").
Цитата(bulbashka_aero @ 4.08.2008 10:12)

Так воно і для мене.
До школи пожив у різних містах, звичайно в Києві живу довше ніж в інших містах, та назвати його рідним не можу...
Take-Mau
29.12.2008 17:56
Питання актуальне для бомжів.
Рідним домом можна називати дім де проходило дитинство...або й просто дім до якого тебе "тягне",в якому любиш бувати(мається на увазі саме дім а не якийсь музей чи тп)...дім,з яким у тебе найкращі спогади.для мене рідний дім-бабусин,у селі..
Син Перуна
8.01.2009 16:26
"Там де Дніпро широкий,
Де Карпатські гори,
Там де Чорне море,
Де на небо сонце сходе.
Де дрімучі ліси,
Де в полі гуляють вітри,
Там моя Рідна Земля,
Моє серце, кров моя."
Whites Load
я з Рівного, навчаюсь у Львові. люблю, звичайно, рідне місто, але останнім часом народ тут все більше і більше деградує...
DON BASS
26.07.2009 15:57
Не знаю
ВакуОлька
26.07.2009 16:01
Дім для мене там, де живу я і моя сім"я... Живучи на зйомній квартирі кажу, що йду додому... так, саме так.. Додому.. Бо там живе моя сім"я, там моя кицька... Там мене чекають...
Щодо того, щоб рідним додомом називати те місце де народився і виріс... Важко сказати.. Змінюється з часом все..
Майже щаслива
26.07.2009 16:17
дім - то там,де тебе чекають рідні люди (^^,)
місце,в яке ти повертаєшся після найкращої вечірки,після занять в універі,після відпочинку за кордоном,після сварки з другом..
місце в якому ти потрібен батькам.або потрібен сам собі.
місце - де ти є собою.
Цитата(=MAVKA= @ 31.07.2008 17:00)

Пропоную форумчанам помислити над питанням - яке місце вважати рідним домом.
Що значить "рідний"? Від "де наРОДився", від "де прожив твій РІД", від "де наРОДжуються твої діти"?
Цитата(Син Перуна @ 8.01.2009 16:26)

я з Рівного, навчаюсь у Львові. люблю, звичайно, рідне місто, але останнім часом народ тут все більше і більше деградує...
Земляк!
Я теж з Рівного, вважаю його своїм, рідним...
За межею
25.08.2009 12:57
. . . Однозначно місце де ти народився, а якщо не жив там, то це є ідеал, який не ототожнюються з людьми. .
Для перегляду повної версії цієї сторінки, будь ласка,
перейдіть по посиланню.