Допомога - Пошук - Користувачі - Календар
Повна версія цієї сторінки: Перехід російськомовних регіонів України на державну мову
Теревені — Форум > Загальний > Українська мова
Сторінки: 1, 2
Івгєша
Пропоную висловити свою думку, в першу чергу в опитуванні. Маю зробити шкільний проект на тему "Мовне питання в Україні", цікава думка теревеньчанwink.gif
Twinkle
А коли нас русифіковували, хтось дбав про "тимчасовість, поступовість..."? Якщо робити це поступово, то й наші правнуки того не дочекаються!

Якась я сьогодні радикально налаштована... brovy.gif
Крихітка
Мій голос був першим і я думаю так само як Твінкл-повільно розтягуючи "перевчення" людей ми нічого не дочекаємось.Діяти треба було починати давно і радикально
jakobz
так, я теж за розстріл російськомовних громадян України smile.gif
FT232BM
Я за тимчасовість і поступовість. Дуже вже багато дров можна наламати такими різкими переходами.
milochka
потрібно робити все і зразу , всерівно зараз не вдасться нічого зробити а от якщо пачати активну полвтику то поступово буде і результат
Хмурий Князь Вітольд
В СРСР різко та голосно відбувалась українізація. і декілька разів. От тільки разом з тою українізацією, тишком нишком проводили русифікацію. Просто голосно кричали про українізацію, тим часом знищуючи або висилаючи українців на далекий схід, або в російські міста. В той же час в українські міста надсилали російськомовне населення, що не підлягало українізації. Ось і виходить - в запалі українізації, українці в українських містах мусять адаптуватися до російськомовного керівництва, на яке українізація не діє.

Отож краще вже провести русифікацію.

Я пропоную просто не фінансувати російськомовні школи і т.д. Он влада Росії витрачається на мітинги, акції чи що, хай краще просто утримує російськомовні громадські заклади.
Marcos
переміщено
Bublik
Цитата(DarkLordVillis @ 5.12.2008 00:13) *
В СРСР різко та голосно відбувалась українізація. і декілька разів. От тільки разом з тою українізацією, тишком нишком проводили русифікацію. Просто голосно кричали про українізацію, тим часом знищуючи або висилаючи українців на далекий схід, або в російські міста. В той же час в українські міста надсилали російськомовне населення, що не підлягало українізації. Ось і виходить - в запалі українізації, українці в українських містах мусять адаптуватися до російськомовного керівництва, на яке українізація не діє.

Отож краще вже провести русифікацію.

Я пропоную просто не фінансувати російськомовні школи і т.д. Он влада Росії витрачається на мітинги, акції чи що, хай краще просто утримує російськомовні громадські заклади.
Класно пропонуєш! І мільйони дітей опиняться без права на освіту. Молодець! П'ять балів.(Тобто 12 по новій системі smile.gif )
Хмурий Князь Вітольд
Ну чому ж без права? З правом навчатися державної мови, і з можливістю навчатися всього, чого забажають, але за окрему плату.
Bublik
Цитата(DarkLordVillis @ 5.12.2008 01:20) *
Ну чому ж без права? З правом навчатися державної мови, і з можливістю навчатися всього, чого забажають, але за окрему плату.

А уяви собі- отак моментально усіх дітей в російськомовних школах заставити вчитись українською, навіть математичні терміни відрізняються, не кажучи вже про більш поглиблене вивчення української в україномовних школах.
Це половину дітей треба буде на другий рік лишити, бо адаптуватись тяжко!

Я сам адаптовувався два рази з української в російську , а потім з російської в українську. І це зважаючи на те , що моя рідна- російська.

Це надзвичайно тяжко. А діти в російськомовних регіонах- ой як важко розмовляють українською. dry.gif
Білий Дракон
Потрібна національна програма загальнодержавного рівня.
1. Популяризація нації й народу України.
1.1 Повне обгрунтування історії
1.2 Місце нації й народу в сьогоденні
1.3 Відновлення традицій (популяризація усього «українського» на найвищому рівні)
1.4 Завершити й прийняти новий правопи (із повним обгрунтуванням кожного пункту правил)

2. На законодавчому рівні зробити вживання виключно української мови на теле- та радіоеторі, у пресі (усі ці сфери мають працювати лише українською мовою). На книги, газети, журнали иншими мовами підвищити податок. На українські податки скасувати. Те саме й до телеканалів (податок для кабельщиків).

3. Офіційна документація дійсна лише українською мовою.

4. Кожен чиновник повинен вільно володіти українською мовою. Тому коже з них повинен скласти спіціальний іспит

5. Вивчення иноземних мов повинно починатися не раніше середньої школи.

Це для початку. Але міри мають бути комплексні. Тільки тоді вони будуть дієвими. Влада повиння бути сильною, щоб подібне провести.
Panikovskiy
Радикальні дії нідочого доброго непризведуть. Все потрібно впроваджувати поступово. З молодших класів, ввести повністю українську, тоді й небуде проблем з математичними термінами, та й з іншими теж, вони ж взагалі ще незнатимуть ніяких термінів. А для старших класів, ввести наприклад 50 відсотків навчання українською і поступово збільшувати. Можна почати і з менших відсотків. А взагалі, потрібно 100% зробити україномовні дитячі садки, ото буде хороший початок. І взагалі, нерозумію проблеми. Я живу в Іспанії, мій син ходив в садочок а зараз в школу і розмовляє там іспанською а в дома Українською і жодних проблем. Дітям то все легко дається. І добре написав Білий Дракон, що потрібна національна програма, без цього всерівно що гасити полум"я бензином. prapor3.gif
Хмурий Князь Вітольд
нетреба ніяких радикальних дій. все станеться само собою. От зараз криза, далі - гірше. Третя світова війна, зіпсована екологія і все інше. Міста просто вимруть. А з ними й російськомовні міщани. А селяни розмовляють українською мовою, може хтось і виживе, може й ні, тоді вже питання про мову не важливе.
Вже давно тенденція така - міщани розмножуються за рахунок сільської молоді, що приїздить до міста і вже там учиться розмовляти російською мовою. Російськомовне населення міст поповнюється за рахунок приїзжих з сіл, з кавказу, з дальнього сходу, та інших чурок, що й вчать російську мову. Вже скоро і в наших містах стануть говорити китайською а не російською.
Sensssorika
Я живу в такому регіоні.І я бі-мовна як мінімум. Мене розстріляти?Раз в житті почуватимусь Оводом=))))
По-перше...чомусь в голові реклама крутиться. На всіх оцих стендах величезних ,всякі там рекламки-листівки,міська телевізійна реклама- російськомовне.Я коли в Рівному була і побачила там білборд,на якому було шось українською написано..я його навіть сфотографувала на згадку.
Уявлення не маю,як змусити людину розмовляти тою чи нішою мовою,якшо вона цього не хоче.Поряд з моїм домом третя школа,у якій навчання раніше велося російською.Я в іншій вчилася)Зараз начебто всі на українську поступово перейли.Першачки українською говорять- аж гай шумить. Була у своїй школі,пройшлася там по другому поверсі,там начання 1-х - четвертих класів. Приємно чути,що дітки не тільки на уроках,а й на перервах українською говорять. Треба змалку дитину привчати. Тоді вона все зможе. В мене були у школі ( а в універі так тільки такі і були..) вчителі,які просто НЕ ЗНАЛИ державної мови. Біологія-хімія велися російською, географія-економіка- російською,всілякі там ОБЖ,музика,праця,інформатика- російською.Конспекти диктували з якихось посібників на державній мові(крім географі і економіки,Ельвіра Іванівна фонетично відображала українську ще гірше ніж я турецьку angry1.gif ) а сам урок вівся російською. Фізика теж російською. Але там вчителька іноземка була,і вона намагалася вивчити українську.Хоча й не дуже виходило.
Російською говорять в основному тільки у містах,і то- загалом у обласних центрах.

Цитата(Білий Дракон @ 5.12.2008 09:13) *
Потрібна національна програма загальнодержавного рівня.
1. Популяризація нації й народу України.

з такою владою в нас це навряд вийде. Популяризація...))

2. На книги, газети, журнали иншими мовами підвищити податок. На українські податки скасувати. Те саме й до телеканалів (податок для кабельщиків).

На жаль, якби десь на заході,це тільки зміцнило українську мову,то у наших регіонах просто читати перестануть. Зважаючи на те що й так ні фіга не читають)

4. Кожен чиновник повинен вільно володіти українською мовою. Тому коже з них повинен скласти спіціальний іспит

В нас буде анархія. Житимемо без влади років двадцять)

5. Вивчення иноземних мов повинно починатися не раніше середньої школи.

після 9-ти років дитина вже майже не здатна освоїти на належному рівні іноземну мову. Тут я спеціаліст- не поспориш)
Castiel
Я за те щоб надати українській мові статус другої державної в Росії. Це було б аналогічно)
На рахунок мовної ситуації в україні то вона цілком очевидна. Слід згадати скільки наших українців розстріляли, заслали в сибір - а землі і майно повіддавали росіянам, які міцно пустили свої корені в багатьох регіонах України.
Тому дуже багато Українців мають Російське етнічне походження. Але це не означає що це дає їм мовні та інші привілегії. Давно пора було зробити мовну реформу і перевести усі школи та ВУЗи на українську мову. А ті хто проти, хай їдуть до себе на етнічну батьківщину.
Sensssorika
Цитата(БоБриК @ 5.12.2008 11:25) *
Я за те щоб надати українській мові статус другої державної в Росії. Це було б аналогічно)

Друга державна- це випадок коли на такій мові говорить значна частина населення. У випадку з Росією це..китайська чи що... ggggg.gif
Білий Дракон
Поступово вводити уроки українською? happy1.gif Насмішили. Ті дітки прийдуть додому, включать «правєлний русскій канал», переглянуть «правельний русскій журнал», почитають російською «Гаррі Поттера». От і до одного місця все ваше поступове smile.gif.
Sensssorika
Цитата(Білий Дракон @ 5.12.2008 12:20) *
Поступово вводити уроки українською? happy1.gif Насмішили. Ті дітки прийдуть додому, включать «правєлний русскій канал», переглянуть «правельний русскій журнал», почитають російською «Гаррі Поттера». От і до одного місця все ваше поступове smile.gif.

дітки вже читають не Гаррі Поттреа,а Таню Гроттер,російський йому анал-ог......
Panikovskiy
Цитата(Білий Дракон @ 5.12.2008 13:20) *

Ну ми ж погодились про програму. Думаю туди неввійде підтримка «правєлного русского канала», «правельного русского журнала» і т.д, а поступово, то для старших класів. Вссерівно поступатимуть ж кудись, а вищу освіту зробити 100% українською. prapor3.gif
Білий Дракон
Цитата(Sensssorika @ 5.12.2008 11:16) *
з такою владою в нас це навряд вийде. Популяризація...))

На жаль, якби десь на заході,це тільки зміцнило українську мову,то у наших регіонах просто читати перестануть. Зважаючи на те що й так ні фіга не читають)

В нас буде анархія. Житимемо без влади років двадцять)

після 9-ти років дитина вже майже не здатна освоїти на належному рівні іноземну мову. Тут я спеціаліст- не поспориш)

Думка «людини системи». «Систему ніщо не можі змінити. Ніщо крім системи не може працювати». Всі ці речі здійсненні.
Я нічого не пропоную. Ви/ми не можемо зараз створити партію, яка набере більшість в парламенті.
Sensssorika
Цитата(Білий Дракон @ 5.12.2008 13:10) *
Думка «людини системи». «Систему ніщо не можі змінити. Ніщо крім системи не може працювати». Всі ці речі здійсненні.
Я нічого не пропоную. Ви/ми не можемо зараз створити партію, яка набере більшість в парламенті.

Системи? в такому впадку це моя власна система,заснована виключно на седативних препаратах та літературі)
Я тобі як очевидець кажу. Якшо в нас книжок ніхто не читає навіть російською,то українською тим більше ніхто не читатиме.
Білий Дракон
Цитата(Sensssorika @ 5.12.2008 13:19) *
Системи? в такому впадку це моя власна система,заснована виключно на седативних препаратах та літературі)
Я тобі як очевидець кажу. Якшо в нас книжок ніхто не читає навіть російською,то українською тим більше ніхто не читатиме.

Якщо у нас книжок не читають, то давай продавати їх виключно російською?

Дивно, чому РФ ними тут так активно торгує? Та тому, що в Україні проводиться масштабна русифікація населення.
Sensssorika
Цитата(Білий Дракон @ 5.12.2008 13:22) *
Якщо у нас книжок не читають, то давай продавати їх виключно російською?

Дивно, чому РФ ними тут так активно торгує? Та тому, що в Україні проводиться масштабна русифікація населення.

Хм....приїзджай в гості. На моє рідне місто..одна книгарня,і та- паршива. В нас не можна купити того ж Дереша,Карпу чи Матіос. Їх тут не продають,навіть не завозять.
Я часто купую книжки видавництва АСТ, Азбука-класика. Останнє шо купувала це Кундера. ну а шо робити,якшо його українською не перекладають? Я чеської не знаю.Якшо Зюськінда я можу не купувати російською,бо я і оригіналі німецькою читати його можу,тут мені українська взагалі ні до чого. Але...переклад в на,м"яко кажучи "галімий". Це не масштабна русифікація.Якшо повивозити всі книжки російською мовою( а основана їх маса,то саме переклади зарубіжних авторів),то в нас залишиться тільки українська література. І та- на заході,бо в нас на сході нею не торгують. Я б і рада купити була.та нема ж.
Білий Дракон
Цитата(Sensssorika @ 5.12.2008 13:37) *
Хм....приїзджай в гості. На моє рідне місто..одна книгарня,і та- паршива. В нас не можна купити того ж Дереша,Карпу чи Матіос. Їх тут не продають,навіть не завозять.
Я часто купую книжки видавництва АСТ, Азбука-класика. Останнє шо купувала це Кундера. ну а шо робити,якшо його українською не перекладають? Я чеської не знаю.Якшо Зюськінда я можу не купувати російською,бо я і оригіналі німецькою читати його можу,тут мені українська взагалі ні до чого. Але...переклад в на,м"яко кажучи "галімий". Це не масштабна русифікація.Якшо повивозити всі книжки російською мовою( а основана їх маса,то саме переклади зарубіжних авторів),то в нас залишиться тільки українська література. І та- на заході,бо в нас на сході нею не торгують. Я б і рада купити була.та нема ж.

А тепер читай вище, що я пропонував.
РФ русифікує Україну російським продуктом. Наші депутати виконують російське лобі. Роблять вигляд, що нічого не відбувається. Тобто нічого не роблять smile.gif

Ну кричали нащі видавці книг, журналів і газет. Кричало СБУ. І що? ВР палець об палець не вдарило.

Єдине, одну єдину річ зробили. Змусили кінотеатри транслювати фільми українською. Який же тоді крик піднявся. Казали, що таке ніхто не дивитиметься. А щоб не дивилися, то зачиняли кінотеатри. Час пройшов і люди нормаьно ходять у кіно. Їм це навіть подобається.
То що лобісти роблять тепер? Випускають DVD українською із затримкою в один-два місяці. Це щоб якнайбільше людей дивилося російською мовою. Їх не конкуренція хвилює. Це спрямована програма русифікації.
рівноденник

Із якого ви міста? Наскільки зрозумів, ви розмовляєте російською, бо вважаєте її ріднішою? у вас дуже добра вкраїнська мова wink.gif
Хмурий Князь Вітольд
Як проводилась русифікація?! Призначалися, та надсилалися чиновники та працівники. І сьогодні в нібито демократичній Росії, випускників ВУЗів направляють в провінцію на роботу. Чи може тепер Україна скористатись цим методом? Відправляти українців на донбас страшніше ніж на кавказ. Українці не хочуть туди їхати. Підтримувати україномовних чиновників україномовними військами, так як це було навпаки в 1939-1954 на західній Україні? Чи підходять імперські методи сучасній Україні? Я так не вважаю.
Sensssorika
Цитата(рівноденник @ 5.12.2008 15:53) *
Наскільки зрозумів, ви розмовляєте російською, бо вважаєте її ріднішою?

angry1.gif я такого не казала і навіть не могла.Не придумали ще таких седативних препаратів,які б змусили мене так думати.
aAa(against all authority)

happytwo.gif ой,бідна дівчинка... мало того,що з 12 років з сатаністами знається та ще й книжку бідолашна купити українською мовою не може...я плякаль...одна паршива книгарня на все місто... та то у вас не місто,"а сєло какоето заби**ное",дєвушка happytwo.gif
Sensssorika
Цитата(aAa(against all authority) @ 5.12.2008 19:15) *
happytwo.gif ой,бідна дівчинка... мало того,що з 12 років з сатаністами знається та ще й книжку бідолашна купити українською мовою не може...я плякаль...одна паршива книгарня на все місто... та то у вас не місто,"а сєло какоето заби**ное",дєвушка happytwo.gif

По-перше,не з 12-ти. Погано рахуєш,сідай, "два") По-друге,обласний центр,який вже є. Це ж твоя країна,ти як патріот цієї селючної країни(твої слова,ібо країна якраз з міст і сіл і складається,жаль, шо ти їх такими вважаєш),повинен не плакати,а ридати.І висилати мені всіляку гуманітарну допомогу. Можеш? Я список книжок напишу,які мені потрібні. По пошті зможеш вислати? Самій їздити ніколи...(((
Блискавиця
В Києві не у всіх кіосках продають українські газети і журнали, на комерційних розкладках їх взагалі немає. В решті кіосків є всього дві (може три) програми українською мовою, це ГПУ (газета по-українськи) та Експрес із теледодатком (львівський). Я купую Експрес. Його часто розмітають ще в п*ятницю. Іншої кольорової програми українською мовою в Києві взагалі не існує!
То це українізація швидка чи тривала?
Кава з козявками...
документація, дубляж і тд - я згодний.
але проти заборони вивченя російської мови в школах.
Bublik
Цитата(Кава з козявками... @ 5.12.2008 23:37) *
документація, дубляж і тд - я згодний.
але проти заборони вивченя російської мови в школах.
А чому російську треба вчити? Може краще все-таки англійську поглиблено посилювати.
Білий Дракон
Цитата(B.U.B.L.I.K @ 5.12.2008 22:52) *
А чому російську треба вчити? Може краще все-таки англійську поглиблено посилювати.

Нічим не краще.
Еней
Цитата(Білий Дракон @ 6.12.2008 00:06) *
Нічим не краще.

Краще. Англійська мова не має такого впливу (не лише на культуру) як російська. Крім того, я гадаю, варто знати найпоширенішу мову світу.
Білий Дракон
Цитата(DraWeR @ 6.12.2008 02:26) *
Краще. Англійська мова не має такого впливу (не лише на культуру) як російська. Крім того, я гадаю, варто знати найпоширенішу мову світу.

Так матиме. І ви це з посмішками прглотите.

Sergiy_K
Цитата(B.U.B.L.I.K @ 5.12.2008 22:52) *

усілім і углубім))
рос. треба вчити якщо вона рідна інакше будуть стада неграмотних, але нинішню державу це неколише ясно, так що я за збільшення вивчення рос. мови в рос.мовних регіонах до необхідного рівня, викладання в державній школі повинно бути українською мовою, теж саме у вузах, але в нашій країні виконання мовного законодавства - не те ж саме що ломитись у відкриті двері
я за 1-й і 3-й варіанти, тупе опитування перепрошую, державна мова українська от хай держава і парицця щоб чиновники її знали, курси організовує добровільно-примусові, а просто екзамен на знання - це буде фікція

маркосе, тема політична
Еней
Цитата(Білий Дракон @ 6.12.2008 02:33) *

Ой не думаю. Згадаймо як проводили русифікацію. Заборона друку, мовлення українською мовою, масове переселення людей (українців в центральні райони Росії, росіян в Україну), офіційна мова була російська, Україна вважалась Малоросією. Люди століття за століттям звикали до цього і от маємо сучасну ситуацію (не дуже втішну, як на мене). Тепер порівняймо це з англійською. Ніхто нам її не насаджує, немає навіть про визнання її другою державною, до того ж я не думаю, що якась бабця у глухому селі буде вчити англійську. Висновки зробіть самі.

Ой не думаю. Згадаймо як проводили русифікацію. Заборона друку, мовлення українською мовою, масове переселення людей (українців в центральні райони Росії, росіян в Україну), офіційна мова була російська, Україна вважалась Малоросією. Люди століття за століттям звикали до цього і от маємо сучасну ситуацію (не дуже втішну, як на мене). Тепер порівняймо це з англійською. Ніхто нам її не насаджує, немає навіть про визнання її другою державною, до того ж я не думаю, що якась бабця у глухому селі буде вчити англійську. Висновки зробіть самі.

Sergiy_K
Цитата(Блискавиця @ 5.12.2008 22:23) *
В Києві не у всіх кіосках продають українські газети і журнали, на комерційних розкладках їх взагалі немає. В решті кіосків є всього дві (може три) програми українською мовою, це ГПУ (газета по-українськи) та Експрес із теледодатком (львівський). Я купую Експрес. Його часто розмітають ще в п*ятницю. Іншої кольорової програми українською мовою в Києві взагалі не існує!
То це українізація швидка чи тривала?

це тривала) є доконаний вид, а є недоконаний, тут про останнє, тобто про політику, ти що - пропонуєш адміністративно регулювати що має продаватись на розкладках? smile.gif це вже проблема чому пропозиція не покриває попит. хоча по ідеї в Києві має бути фіфті-фіфті
Еней

Ой не думаю. Варто лише згадати як проводилось так зване ""зросійщення". Заборона друку, мовлення українською мовою, масові репресії, визнання російської мови як панівної і т.д. І от за декілька сотень років маєму сучасну (не дуже втішну) ситуацію. Тепер порівняймо з англйською. По-перше, ніхто її нам не насаджує і не збирається. По-друге, українцям її важче вчити ,так як вона не має спільного слов'янського походження. Ну і я не думаю, що якась бабця з глухого села буде вчити англійску. Висновки зробіть самі.
tryzub.gif
Sergiy_K
DraWeR
може досить? blink.gif
Слобожанка
Ну так вже сталось, що жила я у радянські часи і у радянській Україні.
Ну так вже сталось, що мій трудовий стаж у органах виконавчої влади набагато більший, ніж вік більшості дописувачів нашого форуму.
Ну так вже сталось, що живу я у російськомовному регіоні.
Тож виходячи з цих обставин мої міркування:

1.У кінці 60х-70 х роках ми мали у школі рівну кількість годин вивчення як російської так і української мови. Для мене не має значення, якою мовою написано текст, я його розумію обома мовами однаково.
У 70-80х роках я мала змогу і вибір купувати класичну і сучасну українську літературу, світових класиків в українському перекладі, навіть український переклад російських класиків. Україномовної літератури було, м"яко кажучи, багато. Вона була скрізь!!!! Проблемою було купити класиків російської літератури на російській мові.
На тепер : Може літературу українською десь і видають, може її десь і продають, але не у нас, на Луганщині! І я добре розумію допис пані Сенсоріки про те, що у її регіоні такої літератури немає!
Я б хотіла придбати книжки деяких сучасних авторів, але роблю це, коли їжджу лікуватись у Карпати (але це буває не часто).
А книгарні у нашому місті існують як магазини технічної та навчальної літератури (слава Богу, хоч навидавали гарних підручників українською) з великими відділами російськомовної кишенькової "літератури". Якось я спробувала замовити у цих книгарнях цікаву для мене книгу українською - безрезультатно. Їхати до Харкова на базар за цікавою літературою - для мене це занадто... Видавці, чи видавництва не просувають свій товар на Схід. Тож і маємо те, що маємо!

2. Відповідально стверджую, що з того моменту, коли згідно з законодавством, державні установи мали перейти у діловодстві на державну мову ( а це було так давно, що я і не згадаю, коли це було) жодного документа на російській мові у моїй службі видано не було! Мені навіть цікаво, де ж це на державній службі ведуть діловодство російською? Є у нас деякі політичні екстремали у обласному центрі, що об"явили російську другою регіональною мовою. Але ж то попіарились і все! Діловодство у держзакладах ведеться українською.

3. Я також маю забезпечити, що б людина, що звертається у нашу службу, мала змогу одержати усну відповідь тією мовою, що вона звертається до держслужбовця. То які проблеми??? Тим , що звертаються українською- відповідаємо на українській, тим, що звертаються російською - на російській. Ну не було жодного нарікання, чи конфлікту саме через мову спілкування.
Особисто я у родині і у колі друзів спілкують російською, ну і що з того? Я так спілкувалась усе життя, , і сподіваюсь, що вибір мови міжособового спілкування є моє право, на яке ніхто зазіхати не буде. Інша справа, чому людина на батьківщині у селі говорить українською, а як встала з авто у місті, то й мову забула (до речі, у наших селах розмовляють переважно чистою українською, або специфічним козацьким діалектом донських козаків).
Але ж давайте повернемось на 50 років назад, на шахти Донбасу, на хімічні підприємства Донбасу масово приїздили цілі родини з Заходу країни. Де ж поділась їх рідна мова міжособового спілкування? Чому вони асимілювались у російськомовну культуру і зараз мовчать своєю рідною мовою? Може їм у першу чергу не завадило згадати свої коріння і свою мову, та виховувати своїх дітей і онуків у рідній мові? Я маю родинні зв"язки з такими сім"ями, і знаю, що діди і не згадують своєї рідної, а залюбки спілкуються саме російською.

Резюме: Державну мову не треба захищати. Державна мова апріорі є сильною, вона повинна гарантувати розвиток і присутність інших мов. Бо нав"язування мови міжособового спілкування, крім опору, нічого не дасть. Мовне питання і далі буде політичним лозунгом (правий Sergiy_K, що написав про політичність цієї теми)
Кава з козявками...
Цитата

канєшо чувак))
типу ненаєш як в нашій країні вчать))

треба перебиватись тим, що поки що є.
щоб не втратити ні те ні інше.
Sensssorika
Цитата(Слобожанка @ 6.12.2008 09:46) *
А книгарні у нашому місті існують як магазини технічної та навчальної літератури (слава Богу, хоч навидавали гарних підручників українською) з великими відділами російськомовної кишенькової "літератури". Якось я спробувала замовити у цих книгарнях цікаву для мене книгу українською - безрезультатно. Їхати до Харкова на базар за цікавою літературою - для мене це занадто... Видавці, чи видавництва не просувають свій товар на Схід. Тож і маємо те, що маємо!

Ага. Точно. В нас теж, книгарні ті що є загалом з технічної та навчально літ-ри. А от шоб ще щось і цікаве ,для себе,для душі почитати,то два магазини(Книжковий Супермаркет),а продають шось достойне лише в одному,тому шо в центрі.
Білий Дракон
Цитата(DraWeR @ 6.12.2008 03:11) *
Ой не думаю. Варто лише згадати як проводилось так зване ""зросійщення". Заборона друку, мовлення українською мовою, масові репресії, визнання російської мови як панівної і т.д. І от за декілька сотень років маєму сучасну (не дуже втішну) ситуацію. Тепер порівняймо з англйською. По-перше, ніхто її нам не насаджує і не збирається. По-друге, українцям її важче вчити ,так як вона не має спільного слов'янського походження. Ну і я не думаю, що якась бабця з глухого села буде вчити англійску. Висновки зробіть самі.
tryzub.gif

То якщо монголи нас завойовували не так як москалі, то вони нас не завойовували?
ChupaChups
Насправді зробити таке. не так складно як ви думаєте))

Потрібно здійснити такі кроки:

1)Якимись фестевалями, привити любоффь східних до західних та західних до східних=))
Треба довести шо тут не тільки пам"ятники Бандери, а там не тільки шахти)А визнання УПА-ОУН призупинити на певний час і відсторонити Ющенка від влади о_О

2)Збільшити кількість якісних україномовних фільмів, книжок, журналів, телебачення
Ми навіть і не уявляємо який вплив на нас чинить кожного дня усе вище перераховане)Наприклад, мову російську з ящика вивчив)

3)Створювати українські комп та онлайн ігри

4)Всестороння підтримка "українського"

Отже, я за ліберальні кроки! prapor3.gif Слава Україні!Українським фільмам слава)
Білий Дракон
Цитата(Смачно @ 6.12.2008 18:34) *
Насправді зробити таке. не так складно як ви думаєте))

Потрібно здійснити такі кроки:

1)Якимись фестевалями, привити любоффь східних до західних та західних до східних=))
Треба довести шо тут не тільки пам"ятники Бандери, а там не тільки шахти)А визнання УПА-ОУН призупинити на певний час і відсторонити Ющенка від влади о_О

2)Збільшити кількість якісних україномовних фільмів, книжок, журналів, телебачення
Ми навіть і не уявляємо який вплив на нас чинить кожного дня усе вище перераховане)Наприклад, мову російську з ящика вивчив)

3)Створювати українські комп та онлайн ігри

4)Всестороння підтримка "українського"

Отже, я за ліберальні кроки! prapor3.gif Слава Україні!Українським фільмам слава)

2) Створювати ніхто не заважає. Ти їх створюватимеш? Тут лише проблема вигідності. Треба прибирати податок взагалі.

3) Всі локалізатори у нашій країні є російськими. Потрібне лобі на найвищому рівні.
Івгєша
Я живу в російськомовному регіоні, більшість моїх однолітків проти українізації. На жаль. проте великий вплив чинять батьки, які жили за радянських часів і спілкувались і спілкуються на російській. з ншого боку, зі слів моєї мами, в Дніпропетровську було чимало українських книжок , україномовних закладів, утиску не відчувалося
sovist
Цитата
3) Всі локалізатори у нашій країні є російськими. Потрібне лобі на найвищому рівні.

не знаю , не знаю ...В мене не виникало великих питань по мовi iнтерфейсу.(бо в мене опенсорц) Маю думку, шо у Вас Вiндовс тому про лобi - це дуже важко буде зробити. (бо скрiзь контрафакт)... тому маємо те що маємо.
Цитата
Резюме: Державну мову не треба захищати. Державна мова апріорі є сильною, вона повинна гарантувати розвиток і присутність інших мов. Бо нав"язування мови міжособового спілкування, крім опору, нічого не дасть. Мовне питання і далі буде політичним лозунгом (правий Sergiy_K, що написав про політичність цієї теми)

згоден на всi 100 % (бо сам з Донбасу)
Білий Дракон
Цитата(sovist @ 12.12.2008 13:55) *
не знаю , не знаю ...В мене не виникало великих питань по мовi iнтерфейсу.(бо в мене опенсорц) Маю думку, шо у Вас Вiндовс тому про лобi - це дуже важко буде зробити. (бо скрiзь контрафакт)... тому маємо те що маємо.

згоден на всi 100 % (бо сам з Донбасу)

Купи гру українською.
Для перегляду повної версії цієї сторінки, будь ласка, перейдіть по посиланню.
Русская версия IP.Board © 2001-2010 IPS, Inc.