Допомога - Пошук - Користувачі - Календар
Повна версія цієї сторінки: На *Ви* до батьків
Теревені — Форум > Загальний > Дім та сім’я
Сторінки: 1, 2, 3, 4, 5, 6
SLASH
Сам я розмовляю з близькими на "Ти" ... Вважаю, що треба звертатися на "Ви" - коли людина вже стара. Наприклад, моєму братові 27 років - мені 17, я ж не скажу до нього "Дайте, будь ласка, Цигарку" smile.gif
Lady Erato
я теж на "ти" звертаюсь... мені чомусь здається, що коли на "ти" тоді якось "рідніша" атмосфера в родині
Raven@
На "ти"... І це зближує трохи)
Просто і мама мені найкраща подруга та радник... blush.gif а я б не змогла бути такою відвертою з людиною, якби зверталась на "Ви" blink.gif
Мені це дивно трохи.

Хоча я ніколи не скажу, що звертатись на "Ви" - несучасно чи неправильно unsure.gif
Втікачка
Я на "ти". Звісно традиція хороша казати "Ви", але це не завжди гарантує повагу, бо можна і на "ти" казати, але безмежно поважати своїх батьків, а можна на "ви" і без крихти поваги.
Aklerk
Я з батьками "тикаю", а з бабусею та дідусем на Ви.
Малина
Звертаюсь до мами на "ти" і не бачу в цьому нічого поганого. Вона хоче бути мені не просто мамою, але й ще подругою, тому було б дивно якби я зверталися до неї на "ВИ". але взагалі вважаю, що це є питанням виховання gryzin.gif
Майже щаслива
до мами,тата,тітки і бабусі звертаюсь на ти blush.gif ...так мене навчили,але це не означає,що я їх не поважаю!!!!
sam
Можна поважати батьків і звертатися до них на ТИ, а можна казати - та ідіть ВИ, тату, нах...
Ластiвочка
Ото як почитати вас, то виходить що при звертанні на ТИ - то найрідніші люди, а коли вже на ВИ то і не любите, і посилаєте...послати можна по-всякому і звертання тут ні до чого. Якщо нема поваги і любові то ні звертання, ні відсутність виховання не поможе.
Манюня
Палка з двома кінцями. Коли називаєш на "Ви" - поважаєш, коли на "Ти" - стаєш ближче.
Мене так виховували, щоя звертаюсь до батьків на "Ти", а от до бабусі, дядька, тітки на "Ви".
Ще є такі люди, до яких я не можу на "Ти", просто язик не повертається, а вони просять і що робити невідомо. Собі зручність, чи їм приємність?
Квіточка
Десь чула таке, що до Бога людина звертається на Ти, а значить це не вияв неповаги, а навпаки - в чомусь навіть означає особливе ставлення.
Мені якось ніяково називати батьків Ви, так я звертаюся до малознайомих людей, спілкування з якими вимушене.
Олеська
Не знаю, звідки пішло оте "ти" батькам. Напевно з Америки - "you". Бо і у нас з діда-прадіда, і у інших ближніх країнах називали батьків на "ви". А тепер що? Пацан іде по вулиці і звертається до старенького діда: "Ей, дед, дай закурити..." - щось типу. Це нормально?
Я до обох батьків звертаюсь на "ви". Мене не вчили - я сама з чотирьох років почала так звертатись до батьків (мабуть тоді почала деякі речі усвідомлювати). Та й і як же по-іншому до них можна, коли мама старша за мене на 30-ть років, а тато - на 44.
А щодо того, що до Бога ми звертаємось на "ти", то Бог - це уявна постать. Якби ви перед собою побачили статечного чоловіка, то сумніваюсь, що сказали йому "ти".

чорно-біла
На "ти". Моїм би інакше не сподобалось.
Sergiy_K
(Олеська @ 20.10.2007 23:24) [snapback]186038[/snapback]

Я до обох батьків звертаюсь на "ви". Мене не вчили - я сама з чотирьох років почала так звертатись до батьків (мабуть тоді почала деякі речі усвідомлювати). Та й і як же по-іншому до них можна, коли мама старша за мене на 30-ть років, а тато - на 44.

Ну то інша справа, а якби тато був старший на 18, а мама на 17 років - теж зверталася б на "ви"?
(Katod @ 18.07.2007 09:47) [snapback]144827[/snapback]

до батька кажу взагалі по імені. якось так склалось, що я кажу просто Вова, а з мами іноді прикалуюсь, кажу Ольга Василівна і на ви, а вона ображається, каже я не Ольга Василівна, я Оля, ну я а сміюся smile.gif

Ну це вже ні в які ворота! mad.gif "ти", "ви" - це ще туди-сюди, але звертатись до батьків по імені (та ще скороченому) - дикий маразм. Це ж паплюження елементарних норм етикету!!! mad.gif mad.gif
Dynkan 113
(Sergiy_K @ 14.11.2007 12:28) [snapback]194883[/snapback]

Ну це вже ні в які ворота! mad.gif "ти", "ви" - це ще туди-сюди, але звертатись до батьків по імені (та ще скороченому) - дикий маразм. Це ж паплюження елементарних норм етикету!!! mad.gif mad.gif

В сімї правила етикету можуть змінюватися по бажанню, звичайно в присутності стороніх звертатися до батька по імені неприпустимо, але дома то я нічого поганого небачу, і взагалі це від батьків залежить комусь подобається шанобливе " ВИ" комусь просте "ТИ" а декому і фамілярне "Вова"
bulbashka_aero
На Ви звертаюся до чужих або до тих, кого хочу штучно віддалити (чи не наближати).

Хоча з начальником зручніше на Ви - дистанція зберігається. І коли доходить до "посилання" начальника, то ваші ніби-то дружні стосунки ніяк не заважають. Бо стосунки "на Ви" = це дружньо-відчуджені стосунки. Посварилися і годі - нічого особистого.
Sergiy_K
(bulbashka_aero @ 14.11.2007 16:06) [snapback]194992[/snapback]

Бо стосунки "на Ви" = це дружньо-відчуджені стосунки. Посварилися і годі - нічого особистого.

Щось я в таку чарівну функцію займенника "ви" не дуже вірю dry.gif
Ластiвочка
(bulbashka_aero @ 14.11.2007 16:06) [snapback]194992[/snapback]

......Бо стосунки "на Ви" = це дружньо-відчуджені стосунки. Посварилися і годі - нічого особистого.

Хочу Вам авторитетно заявити, що Ви помиляєтесь...І головне не як ти звертаєшся, а ЯК ТИ СТАВИШСЯ до рідної людини
Eqilibrium
Zvisno kazatu "Vu" do batkiv garna traducija, ale ja mabyt dozvoliy ditiam govorutu na "tu" dymajy byde legwe v vuhovanni smile.gif
rainy
(Олеська @ 21.10.2007 00:24) [snapback]186038[/snapback]

Та й і як же по-іншому до них можна, коли мама старша за мене на 30-ть років, а тато - на 44.

Ну в мене теж батьки теж майже на 40 років мене старше і що? Я їх називаю на ти. Як на мене, це просто питання традицій в самій сім"ї і немає нічого поганого ні в тому звертанні, ні в іншому! Хто я к звик. І повага і любов не в формі звертання, а в ставленні! В мене мій хлопець свою маму теж називає тільки по імені. І безмірно її поважає і любить. от smile.gif
sam
До батьків звик на ти. І малого так само навчили. І співробітників усіх на ТИ. Ну, хіба до власників, та порядно старших деколи на ВИ звертаюся...

У дружини в родині навіть тетам і вуйкам на ТИ кажуть. А от я уже на ВИ.
Квіточка
Одна знайома з мамою на "ви". Дуже прикольно, коли вона потелефону каже щось типу "Мамо! Ви мене будь-ласка вибачте, але вони мене за...ли", або "Мамо, йдіть ви ..." Який сенс тут у тому, щоб казати "ви"?
bulbashka_aero
(Sergiy_K @ 14.11.2007 19:57) [snapback]195059[/snapback]

Щось я в таку чарівну функцію займенника "ви" не дуже вірю dry.gif

dontknow.gif а в що тут не вірити? мені це насправді допомагає розділяти ділові стосунки і особисті...

(Ластiвочка @ 14.11.2007 21:22) [snapback]195102[/snapback]

Хочу Вам авторитетно заявити, що Ви помиляєтесь...І головне не як ти звертаєшся, а ЯК ТИ СТАВИШСЯ до рідної людини

В даному випадку я саме про своє ставлення говорю. Займенником "Ви" я позначаю відчудження.
Sergiy_K
(bulbashka_aero @ 15.11.2007 09:06) [snapback]195383[/snapback]

dontknow.gif а в що тут не вірити? мені це насправді допомагає розділяти ділові стосунки і особисті...

Заздрю тобі, що в тебе в діловій сфері все так безконфліктно
bulbashka_aero
(Sergiy_K @ 15.11.2007 12:35) [snapback]195417[/snapback]

Заздрю тобі, що в тебе в діловій сфері все так безконфліктно

Не те щоб безконфліктно - просто "робочі" конфлікти я не сприймаю близько. Вони ж не мої - вони робочі. smile.gif
Selena
Мене батьки виховали так, шо звертаюсь до них на "ти". Тобто ніколи не поставало питання про звертання на "Ви". Але якось мама сказла, що жаліє, що не привчила мене з сестрами звертатись до них на "Ви" smile.gif Їй дуже ця традиція подобається )) Думаю, в сімї, кожен вирішує для себе сам, як звертатись... Головне, щоб любов і повага були в серці wub.gif А те яким звертанням "ти" чи "ви" ці почуття передаються, то вже другорядне smile.gif
spoTko
це питання виховання

я звертаюсь на "ти". більшість моїх друзів теж. мені чомусь це приємніше + так виховали.
а взагалі все залежить тільки від виховання.
Ластiвочка
(Квіточка @ 15.11.2007 00:33) [snapback]195285[/snapback]

Одна знайома з мамою на "ви". Дуже прикольно, коли вона потелефону каже щось типу "Мамо! Ви мене будь-ласка вибачте, але вони мене за...ли", або "Мамо, йдіть ви ..." Який сенс тут у тому, щоб казати "ви"?

Повторюю для заднього ряду: все залежить від Вашого ставлення до рідної людини і від того, як рідна людина дозволяє це робити з собою...Напевно, панночко в нас дуже-дуже різне виховання в порівнянні з вашою знайомою(або відсутність виховання взагалі у неї). І повірте мені, що коли я звертаюсь до мами на Ви, то в мене ні язик не відлітає, ні роги не ростуть, і не стає менше друзів і товаришів...Просто так є і все. А ще...я навіть уваги не звертала на ті звертання аж доти хтось, колись не підняв цю тему тут...
(!Танкістка!)
Вважаю це дещо застаріле поняття...хоча...хто зна....Мої батьки= мої друзі тому "ти", і не тому що не поважаю...так зручніше, тепліше, краще....Знаю лише одну людину, яка це робить і виглядає це так, ніби її батьки їй не рівні.
собисто моя думка....
Крихітка
Я до мами й тата ніколи не викала.Просто незвикла.Це для мене якось дико.Колись моя прабабуся сказала-"Коли я молюся,коли розмовляю з Богом я з ним на "ти",хіба це значить що я його не поважаю?"
Звичайно,норми виховання і все таке,але батьки мені надто близькі щоб я їм раптом почала викати
Малинка
До батьків тільки на ти. Але це їхнє було рішення! Змалку так вчили. Але всі мої подруги до батьків на ви, і я тоже так починала. І коли я починала переходити на ви, вони казала, що їм не подобається, до всіх я можу і треба, а до них нє.
До одної з своїх бабусь говорю на ви, просто у нас стосунків аж таких не було, трошки відчужені, і тому я тільки на Ви, бо по іншому просто не зручно. А до другої на ти, і то її рішення, каже що вона не настільки стара, що б до неї викати.Що це робить її старшою(а вона у мене вообше девочка biggrin.gif ). І взагалі до неї звертаюся по імені, і бабусею категорично не позволяє unsure.gif
А до всі інших тільки на ви, навіть до людини чи трохи старшої, чи просто не знайомої, тільки на Ви.
Оце вже дійсно навчена.
Topper
Я до бабці також на ТИ говору! Не тому шо я старий развратнік, а тому шо якшо на ВИ то якось як до чужої людини, а до "своїх" я на ТИкаю rolleyes.gif Отакия я поганий cool.gif
Лоза
Кого як навчили батьки так йому і правильно. В нашій родині ми навіть до бабці звертались на "Ти", але це не мало ніякого відношення до поваги. wink.gif
Julli Kryshtal
Я ніколи не говорю на Ви до родини...лише до старших, чужих мені людей...
Legenda
Мої батьки - мої друзі. А на Ви я тільки до тих, з ким мене розділяє багато чого..
Miguel
Виключно на Ви, і до батьків і до родини (старших людей). Незнаю чому, просто мене так змалечку привчили... і мої племінники до мене на Ви звертаються, хоча я вже їх батькам говорив що для мене то не має значення.
ВакуОлька
тільки на ВИ. звикли з сестрою так змалечку... І Всі племінники і племінниці говорять на ви. Чесно кажучи, не скажу. що таке звертання не вплинуло на стосунки з батьками.. але то було їх рішення... А зараз навіть не уявляю, якби я сказала батькам ТИ...
CurLyheadeD
А я до батьків тільки на "ти", вважаю, що на "ви" звертаються до людей яких не знаєш до мало знайомих, не рідних...
конвалія
Цитата(CurLyheadeD @ 18.08.2008 12:20) *
А я до батьків тільки на "ти", вважаю, що на "ви" звертаються до людей яких не знаєш до мало знайомих, не рідних...

Аналогічно. На ви звертаюсь до бабусь і дідусів.
Колись давно пробувала до мами на ви звертатись, то вона образилась. unsure.gif
Йа_ЯбЛуЧкО_XD
До батьків і до бабці на "ти". Просто вони ж моя рідня, мої друзі... Ну і мене так виховали, що на "ти" звертатись.
CurLyheadeD
Цитата(конвалія @ 18.08.2008 12:58) *
Аналогічно. На ви звертаюсь до бабусь і дідусів.
Колись давно пробувала до мами на ви звертатись, то вона образилась. unsure.gif

А мені тато сказав якщо будеш говорити на "ви" то з тобою не буду спілкуватися... rolleyes.gif
lorelei
До батьків на "ти", до інших старших родичів на "ви". Це питання виховання, в кожній родині по-своєму.
Knecht
До батьків звик звертатись виключно на "ти",таке звертання нікого не ображає.Звертання на "Ви" є більш офіційним та якось віддаляє від людини.
aAa(against all authority)
Цитата(Knecht @ 18.08.2008 15:01) *
До батьків звик звертатись виключно на "ти",таке звертання нікого не ображає.Звертання на "Ви" є більш офіційним та якось віддаляє від людини.

завжди на "Ви"
Олеська
Цитата(Квіточка @ 15.11.2007 01:33) *

А я чула ще краще. Молодий чоловік зустрічає маму з автобуса. Побачивши її радісно кричить: "Мать, й..на ты в рот, я так соскучился!". Як на мене, в такій ситуаціїї звертання на "ти" більше підходить...

Цитата(Selena @ 15.11.2007 13:12) *
Мене батьки виховали так, шо звертаюсь до них на "ти". Тобто ніколи не поставало питання про звертання на "Ви". Але якось мама сказла, що жаліє, що не привчила мене з сестрами звертатись до них на "Ви" smile.gif Їй дуже ця традиція подобається )) Думаю, в сімї, кожен вирішує для себе сам, як звертатись... Головне, щоб любов і повага були в серці wub.gif А те яким звертанням "ти" чи "ви" ці почуття передаються, то вже другорядне smile.gif

Так от, саме традиція. В нас багато славних традицій було... Жаль, що знецінюються...

Цитата(Ластiвочка @ 15.11.2007 22:04) *
Повторюю для заднього ряду: все залежить від Вашого ставлення до рідної людини і від того, як рідна людина дозволяє це робити з собою...Напевно, панночко в нас дуже-дуже різне виховання в порівнянні з вашою знайомою(або відсутність виховання взагалі у неї). І повірте мені, що коли я звертаюсь до мами на Ви, то в мене ні язик не відлітає, ні роги не ростуть, і не стає менше друзів і товаришів...Просто так є і все. А ще...я навіть уваги не звертала на ті звертання аж доти хтось, колись не підняв цю тему тут...

Погоджуюсь, Ластівко. Яке виховання - таке і ставлення. І моїм батькам приємно, коли я до них на "ви" звертаюсь.

Цитата(Фруктик @ 11.12.2007 02:34) *
Я до бабці також на ТИ говору! Не тому шо я старий развратнік, а тому шо якшо на ВИ то якось як до чужої людини, а до "своїх" я на ТИкаю rolleyes.gif Отакия я поганий cool.gif

Так, ти развратнік, але ще молодий і зелений.) tongue.gif

Цитата(Miguel @ 18.08.2008 11:02) *
Виключно на Ви, і до батьків і до родини (старших людей). Незнаю чому, просто мене так змалечку привчили... і мої племінники до мене на Ви звертаються, хоча я вже їх батькам говорив що для мене то не має значення.

Цитата(Vakuolka @ 18.08.2008 11:32) *
тільки на ВИ. звикли з сестрою так змалечку... І Всі племінники і племінниці говорять на ви. Чесно кажучи, не скажу. що таке звертання не вплинуло на стосунки з батьками.. але то було їх рішення... А зараз навіть не уявляю, якби я сказала батькам ТИ...

Респект Вам обом! Поважаю таких людей. happy1.gif

Мені взагалі не подобаються західні віювання. І звернення на "ти" до старших, і називати (часто чула подібне) батьків по іменах... Не наше то все...
барабулька
Мої батьки для мене друзі, тому на "ти". До бабусі і дідуся теж на "ти" зверталася...До всіх іншіх родичів на "Ви".
Halka
Я і до мами і до бабусі звертаюсь на ти - з дитинства мене так привчили, і ніхто не ображається.
А ще дуже часто до мами кажу просто "Киця".
lorelei
Цитата
А ще дуже часто до мами кажу просто "Киця".

Киця до мами - прикольно, ніколи не чула такого happy1.gif
DarkSun
До батьків на "ти", своїх дітей теж не буду примушувати "викати".
Зрештою то питання виховання, для когось то слово означає якісь відстань у відносинах, для когось лише повагу до старшої людини.
Взаглі мені подобається, як в англійській мові, нема ніяких розділень на "ти" чи "Ви".
барабулька
Цитата(DarkSun @ 20.08.2008 14:35) *
Взаглі мені подобається, як в англійській мові, нема ніяких розділень на "ти" чи "Ви".

Мені теж це подобається. yes.gif
Особливо на форумах незручно...до кого на "Ви", до кого на "ти"...
Для перегляду повної версії цієї сторінки, будь ласка, перейдіть по посиланню.
Русская версия IP.Board © 2001-2010 IPS, Inc.