Допомога - Пошук - Користувачі - Календар
Повна версія цієї сторінки: Ноутбук чи стаціонарний комп'ютер?
Теревені - Форум > Комп'ютери > Hardware
Сторінки: 1, 2, 3, 4, 5
Авантюрист
Багато разів міняв компютер і дійшов висновку - що найкраща річ - це ноутбук.
При чому якщо враховувати монітор, то ноутбук коштує приблизно так само, як і звичайний комп"ютер.
Переваги ноутбука:
-не шумить
-може працювати автономно (робить беззмістовним джерело безперебійного живлення)
- нема дисководу
- можна легко переносити
- маленькі габарити
MrGALL
Але недоліків купа - від поганого монітора до слабкого процесора і обмеженого апгрейду.
Якщо мобільність непотрібна то звичайного десктопа вистачає з головою.

P.S. Я знайомим купляв комп без дисковода, тому переваг ноутбука в цьому вже немає wink.gif
Dema V
Ну це в яких цілях його використовувати.

- нема дисководу

Диски нема чим читати чи флопіки ?
zav
Портативний, тому що простота переміщення... все. Ги.
А не все - портативка хоч і шумить, але все ж відчутно менше.
Щодо недоліків:
- процесори зараз усі потужні, тому дрібняпитання;
- місткість жорсткого диску теж надвелика не треба, тому що DVD+RW;
- екран дійсно не найкращий, але все-одно дивитися на нього доведеться прямо;
- клавіятера зовнішня;
- і миша теж;
- натомість купа інтерхвесів, як то Wi-Fi, FireWire, Bluetooth тощо;
- едино, що дійсно треба - не менше 512 МБ оперативної пам'яті.
Авантюрист
(Dema V @ 7.03.2007 22:09) [snapback]91430[/snapback]

Диски нема чим читати чи флопіки ?

Дискетки бо нафіга вони кому треба вже.
А в звичайні компи ставлять та ше й 35 грн коштує флоп.

(MrGALL @ 7.03.2007 22:03) [snapback]91426[/snapback]

Але недоліків купа - від поганого монітора до слабкого процесора і обмеженого апгрейду.

На рахунок процесора - 1.5 ГГц вистачає з головою.
На рахунок апгрейду - пам"ять, вінт міняється, а шо ще треба?
Lactarius
Потужності забагато не буде ніколи. А замало буде завжди.
Ше треба графічку проц і материнку
Авантюрист
(Ivan Metal! @ 7.03.2007 23:12) [snapback]91472[/snapback]

Потужності забагато не буде ніколи. А замало буде завжди.
Ше треба графічку проц і материнку

Купуйте дорогий ноут - там вбудовано нормальну відео, проц і материнку яку ви не захочете змінювати.
Lactarius
Ще би мати на то все гроші...
pyrius
Чесно кажучи, на мою думку*, автор теми не уявляє навіщо потрібен ноутбук і навіщо стаціонарний комп'ютер.

Стосовно потужності - зараз можна придбати ноутбук із характеристиками:
Intel Core 2 Duo 2Ghz - 4MB Cache/2 GB RAM/160 GB HDD/GeFoce 7400 Go 256 MB/LightScribe DVD-RW-DL/Wi-Fi/Bluetooth/Int eth card/Card reader 5 in 1/17" monitor/ - і ціна його приблизно 2000 у.о.

Сумнівамюся, що у більшості стаціонарний комп'ютер дотягне та таких характеристик (одруза чую викрики - "ось у мене 3ГГц" - на здоров'я), тому потужність тут не головне.

Головна перевага - це мобільність - наприклад із-за своєї роботи я можу подорожувати, але повинен лишатися на з'язку і в "повній бойовій готовності" - тому ноутбук мені необхідний.

А щодо мінусів - то і ноутбук гріється (особливо це стосується зовнішньої відеокарти - хто працював - той знає), і ноутбук також шумить - це теж щодо відеокарти.

ТОму моя думка - ноутбук - це мобільність - і брати його слід лише якщо є потреба у мобільності, тому що, якщо її не має то дешевше взяти стаціонарний комп.

* ПОВТОРЮЮ, ЛИШЕ НА МОЮ ДУМКУ (ато потім незгодні зі мною відіграються на моєму рейтинзі smile.gif )
Lactarius
Під словом потужність я розумію не тільки тактову частоту, кількість ядер і обєм кешу проца, я хотів сказати про комп в цілому.
Core 2 Duo рулить без питань.
В мене целерон 1100 (до 3Гг далеко).
Legum
[quote name='pyrius' date='7.03.2007 23:42' post='91488'] ....
Стосовно потужності - зараз можна придбати ноутбук із характеристиками:
Intel Core 2 Duo 2Ghz - 4MB Cache/2 GB RAM/160 GB HDD/GeFoce 7400 Go 256 MB/LightScribe DVD-RW-DL/Wi-Fi/Bluetooth/Int eth card/Card reader 5 in 1/17" monitor/ - і ціна його приблизно 2000 у.о.
....
при аналогічній конфігурації лише за 1.7 гц та 120 г вінтом я придбав нот за 1050 у о, так що не дорого.......
для кожного своє ......
Gapochka
Я свого часу теж думала, що леп-топ зможе мені замінити стаціонарний комп + мобільний і все таке інше. А за пару місяців взяла і купила ще й стаціонарний, бо для нормальної стаціонарної роботи він все-таки зручніший. Тому моя думка: мати обидва - найкраще, але головніший все-таки стацонарний. А щодо зв*язку з офісом і передачі інформації, то зараз це все можна мати за допомогою мобіли.
Lady Of The Flowers
я надаю стаціонарному перевагу над ноутом хоч би того, що він значно простіший в обслуговуванні, по суті, можу і сама, якшо напрягтися підібрати нормальні комплектуючі і шось до чогось приєднати....
а от ноутбук розібрати (себто хіба розібрати smile.gif ). ось...

просто є річ для дому і є річ для а) роботи б) людини, яка ніколи майже не затримується на одному місці

MrGALL
(LOG @ 7.03.2007 23:05) [snapback]91469[/snapback]

А в звичайні компи ставлять та ше й 35 грн коштує флоп.

Зараз вже не ставлять. Та й раніше можна було не ставити якщо комп сам збираєш wink.gif

На рахунок процесора - 1.5 ГГц вистачає з головою.

Для офісного застосування - так. А ігри і т.п.?

На рахунок апгрейду - пам"ять, вінт міняється, а шо ще треба?

Проц не міняється, відеокарта - теж (до того ж вона інтегрована).
А пам'ять і вінт для ноутбуків коштують дорожче, ніж для звичайного ПК тому ось це
При чому якщо враховувати монітор, то ноутбук коштує приблизно так само, як і звичайний комп"ютер.

я ставлю під сумнів.

Ноутбук потрібен лише коли використовується його основна функція - мобільність. В інших випадках це марна трата грошей.
Авантюрист
О ще забув - електроенергії ноут їсть до 60 Ватт за годину.
Стаціонарний комп - 300 Ватт тільки системний блок tongue.gif
Ну це перевага для жлобів, але всеодно електроенергія дорого коштує.
Evol
(LOG @ 8.03.2007 13:47) [snapback]91594[/snapback]

якщо системний блок 300 Вт то це просто максимум, а в реалі максимум не досягається. колись дивився через UPS, коли монітор був підключений через системний блок, то показувало 70 Вт, ну якшо ше додати колонки, принтер то десь в районі 100 мабуть буде.

звісно все залежить від конкретної конфігурації wink.gif
MrGALL
(LOG @ 8.03.2007 13:47) [snapback]91594[/snapback]

Ось це вже цікавіше. smile.gif
Ноут дійсно в 1.5-2 рази менше використувує електроенергії.
Монітор рахувати не будемо, бо зараз для стаціонарних продають лише TFT, хоча звісно 19 TFT більше використовує енергії, ніж 12-15 на ноутбуці. Але з іншого боку працювати за 19 набагато краще, ніж за 15 smile.gif (хоча це залежить від особистих вподобань)

Тому по цьому параметру ноут перемагає, але загальна перевага (принаймні для мене) всерівно на стороні стаціонарного.
zav
Відгуки по останніх дописах...
Процесори зараз скрізь однакові: або Intel Core /з найбільшою потужністю розсіювання чи 45 Вт, чи 60 Вт - звиняте, забув/, або AMD із технологією Cool&Quet - однакава фіґя /хоча при навантаженні натепер більше жере AMD/.
Але настільний ПК жере більше, тому що: неоптимізовне споживання мікросхем вводу-виводу, відеокарта вже, підозрюю, перевищила енергоспоживання центрального процесора, диски у вінчестері більші за вагою і швидкістю обертання... все.
Щодо екранів, то різниця в енергоспоживанні між настільними моніторами 15" і 19" несутєва - лампи майже однакові, але на портативках, підозрюю, економією перейнялися, тому екран там за визначенням жере менше.
Така моя думка.
Авантюрист
(Evol @ 8.03.2007 14:05) [snapback]91598[/snapback]

коли монітор був підключений через системний блок, то показувало 70 Вт

Це один монітор 70 Ватт?
Одна відеокарта зовнішня стільки жере, що ну її.
Evol
(LOG @ 8.03.2007 15:07) [snapback]91603[/snapback]

Це один монітор 70 Ватт?
Одна відеокарта зовнішня стільки жере, що ну її.

копм був офісний, монітор 15" ТФТ, карта не знаю, можливо і інтегрована, але не найгірша. монітор був підключений до системника, а системник до упса. показувало споживання енегрії APC Back упсом в даний момент. що бачив те й кажу. шкода в мене зараз не APC, для якого софт набагато кращий, тому ПЗ від свого не ставив (та й не пам'ятаю чи є в мого така функція, мабуть пора подивитись smile.gif).
Evol
подивився... немає функції відображення поточної потужності sad.gif (LanSafe, PowerWare)
Jarlax
Десь читав, що за ноут однакової продуктивності з десктопом треба заплатити ~1000 вбитих єнотів більше, ніж за десктоп. Крім того, якщо вибирати дійсно потужний ноут, важитиме він 5-6 кг, і автономної роботи буде на 1-1,5 год. Так що якщо мобільність не грає вирішаючої ролі - ноут однозначно програє. Інакше (життя в відрядженнях, наприклад) - вибору нема. Правда тоді є й інші альтернативи ноуту - ультрапортативні ПК, КПК і тд. В продуктивності програють, зате в зручності використання і перенесення - часто виграють.
Авантюрист
(Jarlax @ 8.03.2007 19:38) [snapback]91651[/snapback]

Правда тоді є й інші альтернативи ноуту - ультрапортативні ПК, КПК і тд. В продуктивності програють, зате в зручності використання і перенесення - часто виграють.

КПК часто коштують так само як ноут, а зручності бракує.
Краще вже ноут взяти з 12 дюймовим монітором - це як книжка виходить.
Для роботи - ноутбук рулить.
Для ігр - ідіть в дитсадок, і там грайтеся. (Хоча деякі ігри навіть на ноутбуку непогано ідуть)

Jarlax
(LOG @ 8.03.2007 19:46) [snapback]91657[/snapback]

Краще вже ноут взяти з 12 дюймовим монітором - це як книжка виходить.

Як книжка кажете... А, планшетний ПК. То вроді не позиціонується як ноутбук, а як ультрапортативний ПК.
(LOG @ 8.03.2007 19:46) [snapback]91657[/snapback]

Для роботи - ноутбук рулить.
Для ігр - ідіть в дитсадок, і там грайтеся. (Хоча деякі ігри навіть на ноутбуку непогано ідуть)

Як сказати... Наприклад, клавіатура мені в ноутбуці сильно не подобається. Хоча програмити на ньому ще реально. От дизайнеру продуктивності ноута, і розміру екрану не вистачить для комфортної роботи. Можна навести ще багато прикладів, коли десктоп рулить. А взагалі, "кожному своє". Ноутбук має багато переваг, але він ніколи не буде повністю заміною настільному ПК.
Авантюрист
(Jarlax @ 8.03.2007 19:55) [snapback]91665[/snapback]

Як книжка кажете... А, планшетний ПК. То вроді не позиціонується як ноутбук, а як ультрапортативний ПК.

Дорого коштує.
Авантюрист
Ноутбук ACER TravelMate 2492NWLMi (LX.TEQ0C.009) Intel Celeron M 420 (1.6MHz), 512Mb DDRII, 60Gb, DVD-Dual DL, 15.4"WXGA (1280x800), Intel GMA950 (до 224Mb), LAN 10/100, Wi-Fi b/g, 4xUSB, TV-Out, PCMCIA, SD/MMC/MS/MSPro/xD, Linux, Li-Ion (до 3г), 358x265x29mm, 2.77kg, міжнародна гарантія 1 рік,

3 тис. грн такий коштує

знайди друже комп такий за 1,5 тисячі грн tongue.gif
Jarlax
(LOG @ 8.03.2007 20:44) [snapback]91694[/snapback]

Ноутбук ACER TravelMate 2492NWLMi (LX.TEQ0C.009) Intel Celeron M 420 (1.6MHz), 512Mb DDRII, 60Gb, DVD-Dual DL, 15.4"WXGA (1280x800), Intel GMA950 (до 224Mb), LAN 10/100, Wi-Fi b/g, 4xUSB, TV-Out, PCMCIA, SD/MMC/MS/MSPro/xD, Linux, Li-Ion (до 3г), 358x265x29mm, 2.77kg, міжнародна гарантія 1 рік,

3 тис. грн такий коштує

знайди друже комп такий за 1,5 тисячі грн tongue.gif

Завжди є нижня межа. Монітор LCD не купиш нормальний дешевше 150-170 уо (навіть 15-дюймовий). Відповідно, на комп не дуже то й лишається. А якщо брати ЕЛТ - можна навіть комп потужнішого конфігу зібрати.
Celeron 3330/VIA P4M890+8237/DDR II 512Mb/120/VGA 128Mb/DVD -RW/+RW/6ch/LAN/FDD - 268 уо (ціна Пульсару). Беремо Celeron J(336) 2800, віднімаємо 20 уо від суми, беремо хард на 80 - ще -15 уо.
Результат - 234. + 80-100 долярів за монітор. Маємо потужніший комп за 1500-1600 грн.
Авантюрист

А монітор ЕЛТ убиває очі
Нехай 234+170=400 баксів.
А джерело безперебійного живлення
Wi-Fi
SD/MMC/MS/MSPro/xD, - картрідер

Якшо врахувати батарею на ноуті - то взагалі різниця може досягати 500 грн!

А ще на ноуті процесор має 1 МБайт кеш а на Celeron 3330 256 КБайт cry.gif
Роланд
ІМХО, майбутнє за UMPC і ультрапортативними ноутбуками(<12"). Зі звичайним ноутбуком можна ходити будь де і коли де, а от працювати на ньому - зовсім ні. Щодо зручності ЮМПС - наприклад, набір тексту - приєднав лазерну клавіатуру(до речі, зараз вона коштує 190$ - і ти в будь-якому місці можеш працювати у Ворді, чи ще там в чомусь...). Один із нових ЮМПС, Samsung Q1P - 1,1 ГГц, 1024 МБ ОЗУ, 60ГБ ПЗУ, 7" тачскрін, Windows Vista, орієнтовна ціна 1300$. Для роботи достатньо потужний, чи не так? І важить всього-то 770г... Згонен, ціна немаленька, але:
1) Цей апарат не для студентських кишень wink.gif
2) Такі девайси не так давно з'явились на ринку і, зрозуміло, що ціна у них просто не може бути маленькою.

2LOG
З приводу ЕЛТ монітора. В ЕЛТ проявляються дві складові, які негативно впливають на зір - це, по-перше, дуже слабке рентгенівське випромінювання, а по-друге, довготривала концетрація погляду на близькому предметі(в даному випадку - екрані), яка призводить до сильного втомлення очей. В ЖК має місце тільки друга складова - і вона зовсім не здатна зробити наш зір краще! smile.gif Плюс до цього ще один факт(з конструкції LCD моніторів) - за ЖК матрицею в стоять потужні люмінісцентні лампи, які освітлюють кристали(а ті уже в залежності від стану, пропускають світло певних довжин хвиль). Доведено ще за часів СРСР, що такі лампи шкідливо впливають на здоров'я людини - тоді такі лампи навіть заборонили використовувати дома. Ось так.
Авантюрист
(Magero @ 10.03.2007 20:53) [snapback]92375[/snapback]

Флеш врятує світ!

Флеш 4ГБайти - 250 грн
ДВД-Р 4,38 ГБайти 1 грн 50 коп
serjik
Мій вибір НОУТ лише тому, що мені не потрібен ПК як такий...
що я роблю на ПК:
1. Інтернет
2. Пошта
3. Лайнс-98
4. Фільми

І навіщо мені потужний ПК, якщо для цього вистачить звичайного НОУТа і до тогож компактно, и можна з собою брати!
pyrius
(LOG @ 10.03.2007 22:50) [snapback]92435[/snapback]

Мені майже те саме окрім пункту 3 smile.gif

+1 smile.gif

І навіщо мені потужний ПК, якщо для цього вистачить звичайного НОУТа і до тогож компактно, и можна з собою брати!

От за компактнійсть і доведеться викласти лишніх долларів 300 у порівнянні із стаціонарним комп'ютером.
Харитон
1. Якщо для роботи, то ноут.
2. Для ігор - стаціонар.

Зик, ноут дорогий.
Авантюрист
(Харитон @ 11.03.2007 00:20) [snapback]92480[/snapback]

Зик, ноут дорогий.

Дивлячись який, різниця максимум в 500 грн. Я вже раніше аргументував.
zav
(LOG @ 10.03.2007 21:24) [snapback]92386[/snapback]
Флеш 4ГБайти - 250 грн
ДВД-Р 4,38 ГБайти 1 грн 50 коп
Порівняння не вирізняється коректністю аж ніяк.
(LOG @ 11.03.2007 00:26) [snapback]92483[/snapback]
Дивлячись який, різниця максимум в 500 грн. Я вже раніше аргументував.
Не максимум, а мінімум.
Авантюрист
(zav @ 11.03.2007 00:42) [snapback]92487[/snapback]

Порівняння не вирізняється коректністю аж ніяк.

Але ж то правда!
Lactarius
Тема зовсім недоречна....
Можна було б навести мільйони прикладів, ще стільки ж конфігурацій , цін...
Але Кожному - своє
НМСД Найкраще мати і те і інше
Castiel
НА роботу ноут. Додому ПК. Але думаю що за роки 3 комп і ноут 1 потужності будуть коштувати 1 ціну.
НТП не стоїть на місці і нанотехнології розвиваються.
pyrius
(kost @ 11.03.2007 10:11) [snapback]92564[/snapback]

НА роботу ноут. Додому ПК. Але думаю що за роки 3 комп і ноут 1 потужності будуть коштувати 1 ціну.
НТП не стоїть на місці і нанотехнології розвиваються.

Нанотехнології це зовсім інше - принцип роботи нанокомп'ютера кардинально відрізняеться від принципу роботи звичайних, звичних для нас комп'ютерів.
Авантюрист
Але зараз як ніколи починають переходити на ноутбуки. Колись мінімальна ціна була 5000 грн - зараз можна купити за 2500 грн новий.
zav
(pyrius @ 11.03.2007 11:37) [snapback]92582[/snapback]
Нанотехнології це зовсім інше - принцип роботи нанокомп'ютера кардинально відрізняеться від принципу роботи звичайних, звичних для нас комп'ютерів.
Як так? Я щось проспав?
pyrius
Нанотехнології - технологіїї молекулярного рівня, засновані на взаємодіях молекул та атомів. У цій галузі виекористувоєтсья спец розділ фізики - квантова механіка.

Трохи більше тижня тому був презентований ПЕРШИЙ нано-комп'ютер (тобто пристрій побудований на юазі цих технологій) - його розмір - 1 молекула.

А те про що йдеться вище - називаєтсья мініатюризація і та массове виробництво - оці 2 фактори здешевлюють ноутбуки до рівня стаціонарних станцій.
Castiel
Нанотехнології і нанокомп є кардинально різні речі. Це типу як нейротехнології і нейрокомп. До речі теж дуже перспективний напрям систем штучного інтелекту.
Авантюрист
До нанотехнологій нам чекати ше дужжже довго
Роланд
Розвели тут хлопці офтоп smile.gif....
До теми: а в чому питання?? ІМХО, найоптимальніший варіант - мати дома потужний комп-сервер, а самому ходити із 11-12" ноутбуком biggrin.gif Ех... дорого правда

zav
(LOG @ 11.03.2007 19:36) [snapback]92767[/snapback]
До нанотехнологій нам чекати ше дужжже довго
Є така штука - нанотрубки, так вона вже є. Але портативної техніки вона прямо ніяк не стосується.
Авантюрист
(Magero @ 11.03.2007 20:27) [snapback]92807[/snapback]

Розвели тут хлопці офтоп smile.gif....
До теми: а в чому питання?? ІМХО, найоптимальніший варіант - мати дома потужний комп-сервер, а самому ходити із 11-12" ноутбуком biggrin.gif Ех... дорого правда

А не краще мати один потужний ноут?
Jarlax
(pyrius @ 11.03.2007 16:36) [snapback]92694[/snapback]

Нанотехнології - технологіїї молекулярного рівня, засновані на взаємодіях молекул та атомів. У цій галузі виекористувоєтсья спец розділ фізики - квантова механіка.

Трохи більше тижня тому був презентований ПЕРШИЙ нано-комп'ютер (тобто пристрій побудований на юазі цих технологій) - його розмір - 1 молекула.

Не читайте фантастики (або не сприймайте надто серйозно). Нанотехнології, це коли розміри структурних елементів <= 100нм (зара в Intel 650нм, в AMD - 900нм). Квантові закони (якщо вони всі справджуються) ще не стають домінуючими при таких розмірах (тобто сучасна наука ще може точно сказати, як воно працюватиме). Такі комп'ютери ще реально зробити, і з теперішнім постійним зменшенням технологічного процесу, до такого за пару років дойдуть. Про розмір компа в 1 молекулу - таке зроблять ой як не скоро. 1. Зробити стабільну молекулу порядку хоча б 10000 атомів настільки складної структури, як комп'ютер зараз технологічно неможливо (питання, чи взагалі можливо), а комп'ютер займатиме набагато більше. 2. Якщо зліпити 3 атоми підряд - електричний імпульс між ними як не старайся не передати (привіт, квантова механіка). Тобто комп'ютер треба розробляти "з нуля" зовсім не за тими принципами, за якими працюють комп'ютери зараз. Про ту новину - киньте лінк, почитаю. Я думаю, що або не правильно протрактували новину про створення чогось на зразок транзистора чи логічної схеми, або просто "жовта" новина.

(LOG @ 11.03.2007 21:11) [snapback]92828[/snapback]

А не краще мати один потужний ноут?

Intel Core Quad-Core, 2-4 гб оперативки, Gefoce 7-ий (ліпше 8-й, ігри скоро робитимуть з підтримкою dx10, так що треба могти переглянути, як творіння виглядатимуть), >= 19 дюймів монітор, високоточний маніпулятор - мрія 3d дизайнера (скоро стане необхідністю). Мені страшно уявляти такий ноут... Робочі станції ще дуже довго будуть стаціонарними компами. Про серваки я промовчу. HDDVD і BlueRay теж заюзати тяжко - роздільну здатність ~1900х1200 на екрані менше 17 дюймів - реалізувати тяжко (звичайно, можна, але це не найкращим чином на ціну вплине).
Провінціал
Є іще один великий мінус ноутів,на який чомусь ніхто не звертає уваги...
Ноут набагато легше розбити,впустити,намочити,врешті-загубити.
Ноут легше (і значно частіше!) крадуть...
Арґумент не зовсім переконливий,але ІМХО має право на існування...
Авантюрист
(Провінціал @ 11.03.2007 23:38) [snapback]92932[/snapback]

Є іще один великий мінус ноутів,на який чомусь ніхто не звертає уваги...
Ноут набагато легше розбити,впустити,намочити,врешті-загубити.
Ноут легше (і значно частіше!) крадуть...
Арґумент не зовсім переконливий,але ІМХО має право на існування...

Це вже із класу фантастики!
Розбити можна і звичайний комп.
Для перегляду повної версії цієї сторінки, будь ласка, перейдіть по посиланню.
Русская версия IP.Board © 2001-2009 IPS, Inc.