Допомога - Пошук - Користувачі - Календар
Повна версія цієї сторінки: Український правопис
Теревені — Форум > Загальний > Українська мова
Сторінки: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Вік
Мабуть, багато хто чув про нього…
вся інформація тут: http://www.vlada.kiev.ua/pravopys/
Сам проект знаходиться тут: http://www.vlada.kiev.ua/pravopys/pravXXI/zmist.htm

Хотів би почути ваші думки з цього приводу
Manfred
(Freelancer @ 7.02.2006 13:39)
Мабуть, багато хто чув про нього…
вся інформація тут: http://www.vlada.kiev.ua/pravopys/
Сам проект знаходиться тут: http://www.vlada.kiev.ua/pravopys/pravXXI/zmist.htm

Хотів би почути ваші думки з цього приводу
[snapback]12505[/snapback]
Нормальний проєкт! Підтримую. Незрозуміло чому ми досі пишемо згідно з комунарськими правилами. Десь на вікіпедіїї була досить розлога суперечка з цього приводу, де прихильники сучасного правопису обстоювали думку неможливости впровадження нових правил. Думаю, що це було би корисно для нації повернутися до своїх коренів, до правопису, що відбиває правдиву вимову наших предків. Нещодавно зауважив, що моя бабця, що розмовляла все життя українською, попри всі історичні колотнечі, вимовляє саме "соли" (р. в. від "сіль"), а не "солі".
Lady Of The Flowers
я просто скажу...
нехай, хоч цією мовою, яка зараз є заговорить більша частина України!!! mad.gif
ну який взагалі новий правопис??? люди цього не знають...
вийде ще гірше суржика... aaa.gif
dry.gif
Вік
(Parsokon @ 10.02.2006 19:13)
я просто скажу...
нехай, хоч цією мовою, яка зараз є заговорить більша частина України!!! mad.gif
ну який взагалі новий правопис??? люди цього не знають...
вийде ще гірше суржика...  aaa.gif
dry.gif
[snapback]12859[/snapback]

воно то так, але відмовлятись від розвитку мови, тільки тому, що є люди несвідомі, не можна, я вважаю.
Lady Of The Flowers
(Freelancer @ 10.02.2006 19:17)
воно то так, але відмовлятись від розвитку мови, тільки тому, що є люди несвідомі, не можна, я вважаю.
[snapback]12860[/snapback]

цікаво-цікаво....
коли є несвідомі люди - це все просто безрезультатно...
а в нас що зараз більшість свідомих чи несвідомих?
скажімо так: я в житті знала 9 школярів, які щиро вчились весь час.
серед студентів - ще менше.....
от ти зараз маєш велике бажання проходити 5ти річний курс мови??? а люди, яким по 40? як думаєш?
в нас же все через силу...
Вік
(Parsokon @ 10.02.2006 19:26)
цікаво-цікаво....
коли є несвідомі люди - це все просто безрезультатно...
а в нас що зараз більшість свідомих чи несвідомих?
скажімо так: я в житті знала 9 школярів, які щиро вчились весь час.
серед студентів - ще менше.....
от ти зараз маєш велике бажання проходити 5ти річний курс мови??? а люди, яким по 40? як думаєш?
в нас же все через силу...
[snapback]12862[/snapback]

Чому безрезультатно? Звичайно не за такої підтримки держави як зараз, але все ж…

Що там такого вчити аж 5 років, це ж не заміна української на китайську? Це лікування мови від змін, що робили аж ніяк не з метою покращення мови)

Курс мови зі змінами чи без був і буде однаковим) різниця тільки в кількох змінах в матеріалі, а не в годинах)
Lady Of The Flowers
(Freelancer @ 10.02.2006 19:37)
Курс мови зі змінами чи без був і буде однаковим) різниця тільки в кількох змінах в матеріалі, а не в годинах)
[snapback]12865[/snapback]

в годинах...
уяви собі як важко перевчити наново деталі, коли ти все життя говорив інакше... лекше вже китайську ввести... вона на нашу мову не подібна.
Вік
Ми дійшли згоди в приватній розмові)
як я зрозумів, я перконав її : )

в кого ще які питання залишились?)
Manfred
(Freelancer @ 10.02.2006 21:58)
Ми дійшли згоди в приватній розмові)
як я зрозумів, я перконав її : ) в кого ще які питання залишились?)
[snapback]12867[/snapback]
У мене! Який арґумент виявився найпереконливішим?
Вік
(Manfred @ 13.02.2006 12:11)
У мене! Який арґумент виявився найпереконливішим?
[snapback]13273[/snapback]

Перепрошую, але інформація конфіденційна і не розголошується 3-ім особам))
Manfred
(Freelancer @ 13.02.2006 14:20)
Перепрошую, але інформація конфіденційна і не розголошується 3-ім особам))
[snapback]13274[/snapback]
Шкода! Тема мови та правопису, а особливо тема арґументації мені справді вельми цікава... Чомусь дуже бракує саме їх коли стикаєшся з мовною байдужісттю.
Вік
(Manfred @ 13.02.2006 12:34)
Шкода! Тема мови та правопису, а особливо тема арґументації мені справді вельми цікава... Чомусь дуже бракує саме їх коли стикаєшся з мовною байдужісттю.
[snapback]13277[/snapback]

Тут все залежить конкретно від ситуції, що склалася. Завжди потрібен індивідуальний підхід, а аргументацію можна знайти за посиланням, що наведено мною вище. Також раджу почитати праці Ірини Фаріон на цю тему… хоча їх і важко чомусь знайти, проте варто постаратись)
Manfred
(Freelancer @ 13.02.2006 14:38)
Тут все залежить конкретно від ситуції, що склалася. Завжди потрібен індивідуальний підхід
Ну з цим усе зрозуміло :-)
(Freelancer @ 13.02.2006 14:38)
а аргументацію можна знайти за посиланням, що наведено мною вище. Також раджу почитати праці Ірини Фаріон на цю тему… хоча їх і важко чомусь знайти, проте варто постаратись)
[snapback]13278[/snapback]
За посилання дякую! Відкрив цей ресурс для себе 1-1,5 року тому, з тих пір час від часу читаю його матеріяли. Статті Ірини Фаріон, теж траплялися... здається у часописі "Ї". Проте тема арґументації мовного питання для мене й досі лишається актуальною. Спілкувавшись багато на цю тему з людьми, що перейшли у повсякденному спілкування на українську я виявив багато спільного. Усі вони стверджують, що коли трапляється сперечатися на цю тему, їх позиції щодо переконання російськомовних українців виявлялися здебільшого слабкими, саме через брак арґументації, бо які можуть бути арґументи того що людина "повинна", а кому вона що "повинна" — нікому. Людина каже, що вона досить знає українську, а спілкуватися їй набагато зручніше російською, на цьому місці вона зазвичай втрачає цікавість до суперечки і не звертає уваги на жодні арґументи.
Іришка
"неудобно"!
Вік
Все просто:
Ви за Український правопис чи за Радянський?
Manfred
Які шанси впровадження нового правопису у найближчому майбутньому?
Вік
(Manfred @ 14.02.2006 10:01)
Які шанси впровадження нового правопису у найближчому майбутньому?
[snapback]13375[/snapback]

З цим важче. Поки що в нас в джержаві, завжди з усім корисним на практиці дуже важко йде…( Думаю, зараз завдання полягає в популяризації цього питання. До речі, багато телеканалів вже зараз впровадили цю, 5 редакцію, у використання))
Тому тут треба обережно, коли немає єдиних стандартів, то можливі різні ляпи і казуси, що загострюють мовну ситуацію(
Manfred
(Freelancer @ 14.02.2006 12:53)
З цим важче. Поки що в нас в джержаві, завжди з усім корисним на практиці дуже важко йде…( Думаю, зараз завдання полягає в популяризації цього питання.
Тоді, думаю цілком доречним було би викласти народові, що вперше чує про новий правопис, головні зміни дуже стисло і максимально зрозумілою мовою. Погодьтесь не у всіх є бажання й можливість прочитати ту величезну кількість статей на сайті за Вашим посиланням.
(Freelancer @ 14.02.2006 12:53)
До речі, багато телеканалів вже зараз впровадили цю, 5 редакцію, у використання))
Тому тут треба обережно, коли немає єдиних стандартів, то можливі різні ляпи і казуси, що загострюють мовну ситуацію(
[snapback]13380[/snapback]
Думаю, що це правильно, бо кращий зразок — власний приклад. Як на мене, корисно було би також для цієї справи усім прихильникам нового правопису на теревенях, користуватися ним хоча би у своїх дописах, щоб можна було порівнювати. Думаю, що до жодних загострень це не призведе. Просто кожен писатиме так, як вважає за доцільне і дуже швидко загальні сипатії та антипатії матимуть змогу визначитися, бо инакше це "кіт у мішку".
Вік
(Manfred @ 14.02.2006 11:37)
Тоді, думаю цілком доречним було би викласти народові, що вперше чує про новий правопис, головні зміни дуже стисло і максимально зрозумілою мовою. Погодьтесь не у всіх є бажання й можливість прочитати ту величезну кількість статей на сайті за Вашим посиланням.Думаю, що це правильно, бо кращий зразок — власний приклад. Як на мене, корисно було би також для цієї справи усім прихильникам нового правопису на теревенях, користуватися ним хоча би у своїх дописах, щоб можна було порівнювати. Думаю, що до жодних загострень це не призведе. Просто кожен писатиме так, як вважає за доцільне і дуже швидко загальні сипатії та антипатії матимуть змогу визначитися, бо инакше це "кіт у мішку".
[snapback]13382[/snapback]

Постараюсь, у вільний час, спробувати викласти свій "огляд" цього правопису…

Щодо користування… я не можу писати, будучи не впевненим у тому, що пишу правильно. Мене теж ніхто не вчив цьому правопису, а взнав я про нього недавно, тому почекайте) все буде!)
Manfred
Стаття у тему: http://www.zn.kiev.ua/nn/show/588/52805/
Українець
Народ ну чим погана українська мова зараз? Кому руки чешуться? В школах діти ще тої граматики не вивчили, тому що правила змінюються майже щодня. Це призведе до руйнації української мови вцілому. nevdacha.gif
Вік
(Українець @ 14.03.2006 06:20)
Народ ну чим погана українська мова зараз? Кому руки чешуться? В школах діти ще тої граматики не вивчили, тому що правила змінюються майже щодня. Це призведе до руйнації української мови вцілому.  nevdacha.gif
[snapback]15775[/snapback]

Хто змінює щодня правила?)
Моя тобі порада: візьми і почитай якусь мудру книжку по темі, перш ніж висказуватись!)
Українець
(Freelancer @ 14.03.2006 01:42)
Хто змінює щодня правила?)
Моя тобі порада: візьми і почитай якусь мудру книжку по темі, перш ніж висказуватись!)
[snapback]15785[/snapback]

Я сказав "щодня" образно. Це моя вчителька з української мови, так висловилася.
Вік
(Українець @ 15.03.2006 01:14)
Я сказав "щодня" образно. Це моя вчителька з української мови, так висловилася.
[snapback]15902[/snapback]

«Як парость виноградної лози
Плекайте мову. Пильно й неустанно
Полiть бур'ян
— чистiше вiд сльози
Вона хай буде...»
Максим Рильський
Сварус
я так помітив що ті "нововведення" які пропонуються часто використовувались вже раніше! От почитаю націоналістичну літ-ру - а там пишеться так, як пропонує новий правопис, ну може не завжди, та моменти ніби є ))) То ж особливо проти нічого не маю ніби...треба ще подумати.
Вік
(Киря @ 16.03.2006 01:39)
я так помітив що ті "нововведення" які пропонуються часто використовувались вже раніше! От почитаю націоналістичну літ-ру - а там пишеться так, як пропонує новий правопис, ну може не завжди, та моменти ніби є ))) То ж особливо проти нічого не маю ніби...треба ще подумати.
[snapback]15995[/snapback]

так і є =)
тому дехто плаче, що ми повертаємось назад, але це всього лиш очистка від нав'язоного нам "братами" првопису, який не властивий українській мові)
Українець
(Freelancer @ 15.03.2006 00:45)
«Як парость виноградної лози
Плекайте мову. Пильно й неустанно
Полiть бур'ян
— чистiше вiд сльози
Вона хай буде...»
Максим Рильський
[snapback]15912[/snapback]

То ти новітню українську мову бур"яном називаєш.
Вік
(Українець @ 17.03.2006 01:56)
То ти новітню українську мову бур"яном називаєш.
[snapback]16077[/snapback]

залізна логіка.
нагадує:
— Мила не шуми, будь-ласка.
— Ага значить я шумлю. Тобто я кричу. Тобто ти хочеш сказати шо я гавкаю. А це означає шо я собака.... Мамо, він мене сукою назвав!
Українець
(Freelancer @ 17.03.2006 01:03)
залізна логіка.
нагадує:
— Мила не шуми, будь-ласка.
— Ага значить я шумлю. Тобто я кричу. Тобто ти хочеш сказати шо я гавкаю. А це означає шо я собака.... Мамо, він мене сукою назвав!
[snapback]16084[/snapback]

А взагалi є якась потреба змiнювати український правопис зараз?
Вік
(Українець @ 18.03.2006 18:30)
А взагалi є якась потреба змiнювати український правопис зараз?
[snapback]16241[/snapback]

є така потреба!
iskra
Розвивати мову - це добре, головне щоб до казусів не доходило. А взагалі вважаю, якщо й змінювати щось в правописі - то виключно у бік полегшення. Ніколи не забуду, як мій викладач І. П. Ющук дивувався чого це слово "мавпячий" стало виключенням з правила і наразі пишеться без апострофу. З іншого боку всі зміни мають бути в межах розумного. От я і досі не розумію слова "фальшування" - придуркувате якесь. Проте після виборів стало модно-вживаним smile.gif
Вік
(iskra @ 18.03.2006 23:01)
Розвивати мову - це добре, головне щоб до казусів не доходило. А взагалі вважаю, якщо й змінювати щось в правописі - то виключно у бік полегшення. Ніколи не забуду, як мій викладач І. П. Ющук дивувався чого це слово "мавпячий" стало виключенням з правила і наразі пишеться без апострофу. З іншого боку всі зміни мають бути в межах розумного. От я і досі не розумію слова "фальшування" - придуркувате якесь. Проте після виборів стало модно-вживаним smile.gif
[snapback]16261[/snapback]

Щодо мавпячий мені теж дивно… а от слова, то таке, не подобається не вживаєш) слова ж як в мові з'явлються: хтось каже (пропонує), а інші або підхоплюють, або воно відмирає.

мені, наприклад, в надцять разів більше подобається слово світлина, ніж фотографія. Але то мій вибір, хочу, вживаю, не хочу — ні))
Olexandr
(iskra @ 18.03.2006 23:01)
...як мій викладач І. П. Ющук ...
[snapback]16261[/snapback]

Це той Ющук, що видає підручники? smile.gif

(Freelancer @ 18.03.2006 23:25)
мені, наприклад, в надцять разів більше подобається слово світлина, ніж фотографія.
[snapback]16269[/snapback]

І мені більше подобається
Українець
(Freelancer @ 18.03.2006 11:35)
є така потреба!
[snapback]16243[/snapback]

В ЧОМУ? Вельмишановний добродіє, в чому є така потреба змінювати правопис зараз, коли і без того всі як білка в колесі? Чому вона така нагальна?
Вік
(Українець @ 23.03.2006 07:36)
В ЧОМУ? Вельмишановний добродіє, в чому є така потреба змінювати правопис зараз, коли і без того всі як білка в колесі? Чому вона така нагальна?
[snapback]16911[/snapback]

завжди при змінах є люди, що проти, не знаю чому, але з часом утихомирюються, проте активізовуються знов при нових змінах… це процес природній. чому зараз? бо саме зараз люди про це заговорили і є така можливісь. раніше ж бо, нас вчили "правильно писати" "брать'я наши мєньшиє" :/
Українець
(Freelancer @ 23.03.2006 01:06)
завжди при змінах є люди, що проти, не знаю чому, але з часом утихомирюються, проте активізовуються знов при нових змінах… це процес природній. чому зараз? бо саме зараз люди про це заговорили і є така можливісь. раніше ж бо, нас вчили "правильно писати" "брать'я наши мєньшиє" :/
[snapback]16916[/snapback]

Навіть якщо б були зміни вони б були дуже примітивними, як от наприклад, змінювати "а" на "я" - "матеріяли". Це смішно.
Українець
(Freelancer @ 23.03.2006 01:06)
[snapback]16916[/snapback]

Та навіть якщо б були зміни то вони б були примітивно-смішними, як от "матеріали" на "матеріяли"
Вік
(Українець @ 23.03.2006 08:10)
Та навіть якщо  б були зміни то вони б були примітивно-смішними, як от "матеріали" на "матеріяли"
[snapback]16919[/snapback]

ти я бачу, шановний добродіЄ, експерт в галузі мовознавства. Примітивно-смішні зміни повертають мові її дещо втрачені унікальність і неповнорність!
Я не розумію, ти визначаєш факт насильницького втручання Росії (СРСР) в зміни правопису української мови чи то вони просто нас ощасливили, зробивши нашу мову не примітивно-смішною, а майже достойну "вєлікава і магучєва"?
LILI@N
Мені це не подобається. Я не хочю вчити українську мову спочатку - тобто перевчитись на інший лад, та вчити спочатку це теж саме! sad.gif
М@ша
(LILI@N @ 29.03.2006 18:56)
Мені це не подобається. Я не хочю вчити українську мову спочатку - тобто перевчитись на інший лад, та вчити спочатку це теж саме! sad.gif
[snapback]17458[/snapback]

Я з тобою згодна. Дійсно, навіщо?
Українець
(Freelancer @ 23.03.2006 01:17)
ти я бачу, шановний добродіЄ, експерт в галузі мовознавства. Примітивно-смішні зміни повертають мові її дещо втрачені унікальність і неповнорність!
Я не розумію, ти визначаєш факт насильницького втручання Росії (СРСР) в зміни правопису української мови чи то вони просто нас ощасливили, зробивши нашу мову не примітивно-смішною, а майже достойну "вєлікава і магучєва"?
[snapback]16921[/snapback]

Якщо так хочете вже від Росії відійти то можна "втопитися" і поперхнутися своєю гордістью.
Вік
(Українець @ 31.03.2006 04:14)
Якщо так хочете вже від Росії відійти то можна "втопитися" і поперхнутися своєю гордістью.
[snapback]17620[/snapback]

ну а зараз Росія то при чому, га?
а ті, хто перейшов на новий правопис вже зараз, ще живі і нічого, не втопились від гордості biggrin.gif

пс. попахує русизмами в реченні. то он чого ти так за Росію? :just kidding:
Сварус
(Українець @ 23.03.2006 08:10)
Та навіть якщо  б були зміни то вони б були примітивно-смішними, як от "матеріали" на "матеріяли"
[snapback]16919[/snapback]

Все, що нове(або забуте старе) - примітивно смішне. От мені смішно як японці розмовляють - ну і що від цього їхня мова робиться поганою чи що? Їм від неї аж ніяк не смішно! Вони її поважають, а ми свою - дзуськи! mad.gif
Українець
(Freelancer @ 31.03.2006 00:47)
ну а зараз Росія то при чому, га?
а ті, хто перейшов на новий правопис вже зараз, ще живі і нічого, не втопились від гордості  biggrin.gif

пс. попахує русизмами в реченні. то он чого ти так за Росію? :just kidding:
[snapback]17628[/snapback]

Ти перший хто твердить, що я за Росію.
Вік
(Українець @ 6.04.2006 01:56)
Ти перший хто твердить, що я за Росію.
[snapback]18244[/snapback]

якщо ти англійської не розумієш, то був жарт, а не твердження ; )
iskra
(Olexandr @ 19.03.2006 13:19)
Це той Ющук, що видає підручники? smile.gif

Ага, саме той. Дуже розумний дядечко в дуже поважному віці.

Щодо мовних змін - в принципі, мова змінюється постійно. Це, так би мовити, перманентний процес - з"являються якісь нові речі, які називають новими словами. Ну, хто б здогадався років 10 тому, що буде така професія "мерчандайзер". Хоча з іншого боку, тільки б не вийшло, як ото з літерою "ф" - мовляв, не наша, нащо нам тра така штука, давайте змінимо на "т" чи "п". Потім, Слава Богу, загуло це. Нажите з роками не завжди є гидотою чи паплюжить мову, інколи це є нормальним плином речей.
Українець
(Freelancer @ 6.04.2006 02:04)
якщо ти англійської не розумієш, то був жарт, а не твердження ; )
[snapback]18248[/snapback]

Нi, я англiйську розумiю, я просто не помiтив.
Пляма
НМСД, половина населення теперішньої державної мови не знає, то що вже говорити про якійсь зміни у правописі та вимові???...не той час...чи як?
Вік
(Пл_Я_ма @ 7.04.2006 22:49)
НМСД, половина населення теперішньої державної мови не знає, то що вже говорити про якійсь зміни у правописі та вимові???...не той час...чи як?
[snapback]18454[/snapback]

Ірина Фаріон, пряма мова:
"Я написала про це книжку «Правопис – корсет мови? Український правопис як культурно-політичний вибір». Я – прихильниця повернення правопису 1929 року хоча би тому, що ми повернули собі прапор, незалежність, не повернули лише найважливішого духовного атрибуту – мовної конституції. Сучасна українська мова існує у радянській версії сталінського правопису. Ми повинні поступово реформувати український правопис. А заважати розвиткові мови це не буде, лише звільнятиме."
Вік
Щодо етеру, тобто вживання букви "ф" та "т"…
чому слово orthopedia промовляється та пишеться ортопедія, а слово orthographia промовляється та пишеться орфографія, theologia — теологія, а Theodosia — Феодосія, Thermopily — Феомопіли, а thermometer — термометр тощо хтось мені може пояснити?
Для перегляду повної версії цієї сторінки, будь ласка, перейдіть по посиланню.
Русская версия IP.Board © 2001-2010 IPS, Inc.